Subscribe Now
Trending News

Blog Post

THE FOG
JAMIE LEE CURTIS in THE FOG (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

THE FOG 

Net zoals zijn leermeester Roger Corman weigerde John Carpenter toegevingen te doen. De cultcineast maakt naar eigen zeggen in de eerste plaats films voor zichzelf, gewoon omdat hij dat leuk vindt. De man weet wel dat er zoiets als de pers bestaat, toch wilde hij geen rekening houden met kritiek en het is misschien net daardoor dat Carpenter één van de boeiendste mensen uit de filmgeschiedenis is geworden. Soms loopt die eigenzinnige kijk weleens fout af, vaak resulteert het in films die je blijft bekijken.

Carpenter mag dan misschien wel de uitvinder van de moderne horrorfilm zijn, toch gebeurde dat niet vanzelf. Toen Halloween in 1978 in de filmzalen kwam was er geen mens die een ticket kocht. Het was door mond-tot-mondreclame dat de prent één van de grootste hits uit de jaren 70 werd. Nog voor de doorbraak werd Carpenter door Bob Rehme van Avco Embassy aangesproken. Die filmmaatschappij wilde met Carpenter voor twee films samenwerken: Escape From New York en The Fog.

ADRIENNE BARBEAU in THE FOG (c) The Movie Database (TMDB)
ADRIENNE BARBEAU in THE FOG (c) The Movie Database (TMDB)


Omdat Halloween heel wat dollars in het laatje bracht, kreeg Carpenter voor The Fog een budget van 1 miljoen dollar, een bedrag dat heel wat hoger is dan dat van Halloween. Never change a winning team dacht de regisseur en dus werkte hij met vertrouwde gezichten. Jamie Lee Curtis was de toen heersende scream queen en dus de beste keuze , alhoewel hij de echte hoofdrol aan zijn liefje Adrienne Barbeau gaf met wie hij eerder de televisiefilm Someone’s Watching Me! draaide. Debra Hill was de scriptsupervisor van zijn vorige prent (Assault On Precint 13) en vanaf The Fog zijn vaste producent.


John Carpenter wilde met The Fog in de eerste plaats een ouderwets spookverhaal vertellen. De cineast heeft een grote voorliefde voor de klassieke horrorprenten uit de jaren 50 en deze passie herken je meteen. Met Halloween vond hij het slashergenre uit, maar in The Fog is geen spatje bloed te bespeuren. Het enige wat we zien is een geheimzinnige mist die het havenstadje Antonio Bay teistert. Exact honderd jaar geleden verging aan de kust van dat stadje door de dichte mist een schip met man en muis. Alle dorpsbewoners kennen de legende die zegt dat eens de mist opnieuw opkomt, ook de bemanning weer tot leven komt, hoewel de mensen zich daar niet veel van aan trekken. Alles verandert evenwel als er precies honderd jaar na de ramp een dikke mist opdaagt en er zonder redenen allerlei objecten beginnen te bewegen.


Je kan niet zeggen dat The Fog echt spannend is, want daarvoor is de plot net iets te onnozel. Wel is het een film die zijn charme aan zijn stijl dankt. Ook de cast speelt voortreffelijk. Jamie Lee Curtis onderstreepte nog maar eens haar talent. Let trouwens op haar beroemde mama Janet Leigh die ook hier een rolletje kreeg. De leukste noot uit de film is evenwel Hal Holbrook die de rol vertolkt van een aan de drank verslaafde priester. Echt origineel is het allemaal niet, maar Carpenter bewees andermaal dat cinema maken alleen maar kan met passie voor het vak. Een statement dat Rupert Wainwright niet heeft begrepen, want zijn remake uit 2005 slaat nergens op.

Genre: horror
Jaar: 1980
Regisseur: John Carpenter
Cast: Adrienne Barbeau, Jamie Lee Curtis, John Houseman, Janet Leigh, Tom Atkins
Land: USA
Speelduur: 87 minuten

Related posts