Subscribe Now
Trending News

Blog Post

NOAH
NOAH (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

NOAH 

Aronofsky’s Noah heeft al veel religieuze controverse ontketend (de films werd in Indonesië en in zowat alle Arabische landen in de ban geslagen omdat het volgens de Islam verboden is om profeten af te beelden) doch dit heeft niet belet dat dit spraakmakende Amerikaanse Bijbeldrama in de VS als een tsunami het gemiddelde box-office-record wegspoelde.

Geen mirakel want Darren Aronosfky is natuurlijk niet de eerste de beste. Hij debuteerde met de zelfgeschreven psychologische én controversiële zwart-wit-low-budget-thriller Pi. Werd het boegbeeld van de gitzwarte indie-wave met de meesterwerken Requiem For A Dream en The Fountain om uiteindelijk als aanbeden goeroe van dé commerciële-art-movie door het leven te gaan dankzij The Wrestler (meteen dé comeback van Mickey Rourke) en Black Swan (een Oscar voor Natalie Portman).

NOAH (c) The Movie Database (TMDB)
NOAH (c) The Movie Database (TMDB)

Met Aronofsky aan het roer spreekt het voor zich dat Noahs Ark een andere koers vaart. Zo ligt bijvoorbeeld niet het door iedereen gekende Bijbelverhaal (een door wijsvinger Gods aangeduide man redt zijn gezin en het dierenrijk door een ark te bouwen om niet te verzuipen in een alles reinigende zondvloed), aan de basis van deze film, maar wel het vierdelig stripverhaal Noach, dat Aronofsky samen met zijn trouwe co-scenarist Ari Handel (de verstripping van The Fountain) en tekenaar Niko Henrichon (de man achter de bejubelde graphic novel Pride Of Baghdad) realiseerde en waarin de mythe helemaal opnieuw wordt uitgevonden.

De verfilming van deze eigenzinnige strips (in het Nederlands uitgegeven door Le Lombard) resulteert uiteindelijk in een visueel overrompelend (fantastische speciale effecten) en donker episch filmopus waarin dubbele en soms driedubbele bodems, symbolen en metaforen steken waarin Aronofsky altijd al een meester is geweest, al zou het zijn reputatie niet schaden mocht hij het einde van Noah iets minder breed romantisch-positief hebben uitgesmeerd.

Desondanks bewijst buitenbeentje Aronofsky met deze artistieke Noah-reboot nog maar eens dat hij één van de grootste hedendaagse regisseurs is. In dit historisch krachtig werkstuk is de montage bovendien intens vinnig, de muziek van zijn fetisjcomponist Clint Mansell alweer door merg en been snijdend en wordt er zeker met verve geacteerd door Jennifer Connelly, Ray Winstone, Anthony Hopkins, Logan Lerman en Emma Watson (het ex-liefje van ‘toverstok’ Harry Potter). Russell Crowe slaagt er met brio in om een Noah als een duistere figuur vol imperfecties en radicale ‘groene’ ideeën neer te zetten en dus eigenlijk van deze legendarische ‘ark-bouwer’ een ‘geloofwaardige’ Romper Stomper-profeet te maken… Inch’Allah! 

Genre: drama, avontuur, actie
Jaar: 2014
Regisseur: Darren Aronofsky
Cast: Russell Crowe, Jennifer Connelly, Ray Winstone, Emma Watson, Anthony Hopkins, Logan Lerman
Land: USA
Speelduur: 138 minuten

Related posts