Subscribe Now
Trending News

Blog Post

LES CHOSES DE LA VIE
LES CHOSES DE LA VIE (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

LES CHOSES DE LA VIE 


Het eerste wat opvalt aan Les Choses De La Vie -behalve dat het na vijftig jaar nog altijd een fantastische film blijft – is hoeveel er wel gerookt wordt in dit Frans melodrama. Een goede ziel vond het opportuun om op te tellen hoeveel sigaretten er werden aangestoken, met als resultaat 46 wat kan tellen voor een speelfilm van anderhalf uur.

Het verhaal is bij het overgrote publiek vooral bekend door de compleet overbodige remake Intersection met Richard Gere en Sharon Stone -dat we dit überhaupt durven schrijven – maar een beetje filmliefhebber bekijkt toch maar beter het Franse origineel uit 1970. Niet voor de sigaretten wel voor de magische chemie tussen Michel Piccoli en Romy Schneider. Het werd het begin van een intense samenwerking met regisseur Claude Sautet die met de twee vijf keer zou samenwerken, alsook met componist Philippe Sarde die aan Les Choses De La Vie een memorabele, perfect passende score schonk.

Sautet heeft het over alledaagse dingen die ervoor zorgen dat het leven toch niet uitdraait op wat we hopen. Voor de succesvolle Pierre (Michel Piccoli) is dat een ongeluk met zijn grijze Alfa Romeo Giulietta. Het is niet eens een spoiler want het is met deze scène waaraan tien dagen is gewerkt waarmee deze Franse klassieker begint.



De beelden van het ongeval passeren meermaals de revue, soms in werkelijke tijd wat niet meer dan 6 seconden is of in slow motion waarin je de tragiek frame per frame ziet, zelfs de sigaretten die uit Pierre’s jaszak vallen. Pierre heeft net een brief geschreven aan zijn vrouw (Lea Massari) waarin hij haar verzoekt om een einde te maken aan hun huwelijk zodat hij zijn leven kan verder zetten met zijn grote liefde Helene (Romy Schneider), maar de dingen des leven beslissen daar anders over.

De film die in competitie liep voor de Palme d’Or op het festival van Cannes in 1970, maar verloor van M*A*S*H van Robert Altman, voelt misschien door bepaalde aspecten (de voice-over of bijvoorbeeld het net iets te veel het herhalen van het ongeluk) voor jongere filmfans wat oubollig aan, desalniettemin blijft het één van de mooiste Franse films uit de jaren 70 met een ravissante Romy Schneider en een Michel Piccoli die vaak niet meer moet doen dan wat glimlachen om de aandacht van de camera naar zich toe te trekken.

GENRE: romantiek, drama
JAAR: 1970
REGISSEUR: Claude Sautet
CAST: Michel Piccoli, Romy Schneider, Lea Massari, Gérard Lartigau, Bertrand Bérard, Jean Bouise, Boby Lapointe
LAND : FRANKRIJK


Related posts