Subscribe Now
Trending News

Blog Post

LE CORNIAUD
LE CORNIAUD (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

LE CORNIAUD 


Aan populariteit had Louis De Funès nooit gebrek, toch was hij doorgaans minder trots op zijn films dan de meeste mensen denken. In een interview uit 1980 verklaarde hij dat L’avare – de adaptatie van het toneelstuk van Molière – zowat de enige titel was waar hij als artiest volledig achter stond, aangevuld met de twee films die hij maakte met Bourvil, regisseur Gérard Oury en producent Robert Dorfmann. Toeval of niet, maar deze komedies (La Grande Vadrouille en Le Corniaud) werden ook zijn grootste successen.

Le Corniaud uit 1965 wist meer dan elf miljoen Fransen naar de bioscoop te lokken en was lichtjes gebaseerd op de Jacques Angelvin-affaire. De Franse televisiepresentator werd in de Verenigde Staten gearresteerd toen hij achter het stuur van een Buick Invicta zat waarin vijftig kilo pure heroïne was verstopt. De man beweerde onschuldig te zijn, omdat hij naar eigen zeggen bedrogen was.

LE CORNIAUD (c) The Movie Database (TMDB)
LE CORNIAUD (c) The Movie Database (TMDB)


Het werd een blauwdruk voor het typetje van Antoine Maréchal (Bourvil, op dat moment op het hoogtepunt van zijn carrière) die erin geluisd werd door gangsterbaas Léopold Saroyan (
Louis de Funès, die toen zowel met Le Gendarme de Saint-Tropez als Fantômas eveneens razend populair was). Net op het moment dat Antoine Maréchal op zomervakantie naar Italië met zijn 2CV vertrekt wordt hij aangereden door de Rolls Royce van Léopold Saroyan. Als vergoeding biedt Saroyan de sullige Maréchal de kans aan om zelf achter het stuur van een prachtige Cadillac te kruipen om die zo naar Italië te brengen. Maréchal heeft geen weet van het feit dat de auto volgestopt is met goud, edelstenen en de grootste diamant ter wereld. Saroyan is ervan overtuigd dat een sul achter het stuur de ideale zet is om de politie om de tuin te leiden.

Het spreekt voor zich dat je fan moet zijn van driftkikker Louis De Funès om deze twee uur durende rit zonder al te veel gemor uit te zitten, maar hoe ongeloofwaardig en zelfs ronduit onnozel Le Corniaud soms ook is, het blijft een uiterst genietbare en tijdloze komedie. De Funès overdrijft niet in zijn gekke bekken en het is duidelijk dat hij zijn uiterste best doet om als komiek in evenwicht te blijven met Bourvil, waardoor hij niet te vaak in overdrive gaat en er geen al te grote onemanshow van maakt.

Gérard Oury die met De Funès ook nog La Folie des grandeurs en Les Aventures de Rabbi Jacob maakte, is wel geen groots regisseur, maar heeft duidelijk de knepen van de komedie onder de knie. Kortom, een klassieker die je meerdere malen kan en als je fan bent van Franse komedies zelfs moet bekijken.

Genre: komedie
Jaar: 1965
Regisseur: Gérard Oury
Cast: Bourvil, Louis de Funès, Venantino Venantini, Jacques Ferrière, Jean Droze, Beba Loncar, Alida Chelli, Lando Buzzanca, Henri Génès, Jacques Eyser, Henri Virlogeux
Land:  Frankrijk
Speelduur: 105 minuten

Related posts