Subscribe Now
Trending News

Blog Post

MICHAEL KOHLHAAS
MADS MIKKELSEN in MICHAEL KOHLHAAS (c) The Movie Database TMDB)
Flashback

MICHAEL KOHLHAAS 

Op het dweperige hoogtepunt van de Duitse romantiek sloeg de eenzame beroepsmilitair en unieke auteur Wilhelm von Kleist (1777-1811) iedereen met verstomming met zijn literaire meesterwerk Michael Kohlhaas (nota bene, Franz Kafka’s favoriete roman). In volmaakte en krachtige volzinnen schetst Kleist het efficiënte verhaal van een brave burger die het vertrouwen in de rechtsstaat verliest en opstandelingenleider wordt.

Deze intussen legendarische doch ‘vruchteloze’ rebellie van de kleine en onrechtvaardig behandelde burger tegen het almachtige ‘systeem’ werd onder de titel Michael Kohlhaas – Der Rebell in ‘69 al verfilmd door het Die Blechtrommel-Neue Welle-icoon Volker Schlöndorff. Kleists klassieker lag ook aan de basis van E.L. Doctorows tijdsepos Ragtime (in ’81 verfilmd door Miloš  Forman) en van J.M. Coetzee’s roman The Life and Times of Michael K uit ’83.

Anno 2013 is het de Franse scenarist/cineast Arnaud des Pallières die zijn tanden zet in Kleists all-time-historie met Deense steracteur Mads Mikkelsen in de Michael Kohlhaas-titelrol. Des Pallières verplaatst het ‘gebeuren’ van Brandenburg naar de Franse Cevennen in de 16de eeuw.  De eerbare paardenhandelaar Michael Kohlhaas trekt op een dag over het landgoed van jonker von Tronka. Hij wordt onrechtmatig tegengehouden. Hij dient klacht in, maar wanneer het resultaat uitblijft, start hij een persoonlijke verbeten strijd voor rechtvaardigheid. 

MICHAEL KOHLHAAS (c) The Movie Database §TMDB)
MICHAEL KOHLHAAS (c) (The Movie Database TMDB)

Arnaud des Pallières levert met Michael Kohlhaas een poëtisch en literair modern drama af over een tijdloos en universeel onderwerp. Dit rechtvaardige genredocument moet het vooral hebben van de uitstekende (barre) landschapsfotografie, indringende natuurgeluiden die de schaarse en norse dialogen kracht bijzetten en de integere vertolking van Mikkelsen die wordt omringd door Bruno Ganz, Denis Lavant, Sergi López en David Bennent (de kleine Oskar uit Die Blechtrommel).

Blikken en veelzeggende stiltes zijn bij des Pallières belangrijker dan woorden. Michael Kohlhaas viel (een beetje onverwacht) buiten de prijzen in Cannes, maar werd tijdens het recente Filmfestival van Brussel tot viermaal toe bekroond. Dit sterk geënsceneerd en sober pamflet blijft lang, heel lang in je hoofd hangen en dat komt beslist door de ‘hasta la victoria siempre’-queeste van Comandante Michael Kohlhaas.


Genre: drama
Jaar: 2013
Regisseur: Arnaud des Pallière
Cast: Mads Mikkelsen, Bruno Ganz, Denis Lavant, David Bennent
Land: Frankrijk, Duitsland
Speelduur: 122 minuten

Related posts