Subscribe Now
Trending News

Blog Post

CIVIL WAR
CIVIL WAR (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

CIVIL WAR 

Regisseur en scenarioschrijver Alex Garland zette zich meteen op de kaart – en in de kijker – toen hij tien jaar geleden verbluffend debuteerde met zijn A.I.-thriller Ex Machina met in de hoofdrol een al even onthutsende Alicia Vikander. In de jaren die volgden schreef en regisseerde hij drie langspeelfilms en één miniserie Devs die beschikbaar is op
het streamingsplatform van Disney. 

De recentste telg op zijn palmares is de A24-film Civil War, maar wordt deze langspeelfilm de laatste waarin hij plaats zal nemen in de regiestoel? In een interview met The Guardian zou hij het naar eigen zeggen gehad hebben met films maken en wil hij zich meer focussen op het schrijven. Wij hopen alvast dat dit geen werkelijkheid zal worden.

Civil War
CIVIL WAR (c) Just Entertainment

In Civil War word je middenin een burgeroorlog gedropt in het gebied dat ooit de Verenigde Staten van Amerika was. We volgen oorlogsfotograaf Lee (Kirsten Dunst) en haar entourage. Lee ontfermt zich over de jonge Jessie (Cailee Spaeny) die in haar een heldin ziet en daarom in haar journalistieke voetsporen wil treden. Samen starten ze de gevaarlijke tocht richting Washington D.C. om er de president te interviewen.

Kirsten Dunst zet een prima vertolking neer als de getroebleerde oorlogsjournaliste Lee waarbij ze bijna zonder emoties de gebeurtenissen van de burgeroorlog vastlegt. Caily Spaeny, die we kennen van Sofia Coppola’s Priscilla, overtuigt eveneens als de jonge Jessie. Maar de rol die over ieders lippen zal gaan is die van Jesse Plemons, als een psychopathische, beangstigende niet nader vernoemde militair die hun pad kruist op weg naar de hoofdstad.

Civil War
CIVIL WAR (c) Just Entertainment

Alex Garland omringde zich al van bij zijn regiedebuut met dezelfde groep professionals zoals de Brit Rob Hardy achter de camera en dat is duidelijk zichtbaar in Civil War. Alles ziet er angstwekkend realistisch uit, of dat nu een gebeurtenis op hun weg is, de belegering van de hoofdstad of de fotografen die op zoek gaan naar die ene foto met alle risico’s die ze daarbij kunnen oplopen. Het wordt allemaal tot in de puntjes verzorgd. Ook componisten Ben Salisbury en Geoff Barrow, één van de oprichters van de Britse band Portishead, zijn trouw gebleven aan Alex Garland.

Ondanks het feit dat alles er piekfijn uitziet en de aanwezigheid van een paar bijzonder sterke scènes mist de film wat uitdieping van de karakters van de personages, met uitzondering van Lee, met als gevolg dat je niet echt een band met hen creëert. Je hebt enkele typische gebeurtenissen die steeds in dit soort post-apocalyptische oorlogsfilms terugkeren waardoor je bepaalde dingen toch ziet aankomen. In Civil War wordt ook niet alles duidelijk gesteld waardoor je misschien wel met een teleurstellend gevoel de bioscoopzaal zou kunnen verlaten, desalniettemin is dit een film die in het thuisland zeker het nodige stof deed opwaaien. Nog één tip, baseer je niet op de trailer om deze film in de bioscoop te gaan zien.

Genre: actie, thriller
Jaar: 2024
Regisseur: Alex Garland
Cast: Kirsten Dunst, Cailee Spaeny, Wagner Moura, Jesse Plemons
Land: USA, UK
Speelduur: 109 Minuten

Related posts