Subscribe Now
Trending News

Blog Post

PUDOR
PUDOR (c) IMDB Pro
Flashback

PUDOR 

Pudor is het langspeelfilmdebuut van de Spaanse gebroeders Ulloa. David Ulloa studeerde audiovisuele media in Madrid en werkte daarna als tv-regisseur voor o.a. Canal+. Gedurende de laatste drie jaar regisseerde hij de succesvolle televisiereeks El Comisario, die ook van zijn broer Tristán een bekend figuur maakte. Samen realiseerden ze de kortfilm Ciclo.

Tristán Ulloa studeerde af aan de Spaanse Koninklijke School van Dramatische Kunst. Hij werd populair door zijn optredens in de televisieseries Más Que Amigos en El Comisario. Het keerpunt in zijn carrière werd zijn rol in de film Mensaka van Salvador García waarvoor hij bekroond werd als Beste Acteur op het Festival van Toulouse en een nominatie kreeg voor een Goya. Hij werd genomineerd voor dezelfde prijs voor zijn rol in Lucía Y El Sexo van Julio Medem) en deze Pudor, naast Volverás van Antonio Chavarrías wat hem internationale faam opleverde.

Pudor
PUDOR (c) IMDB Pro

In Pudor krijgt Juan op een dag van zijn beste vriend te horen dat hij maar zes maand meer heeft te leven. Een opdoffer van jewelste maar toch besluit hij om zijn vrouw niet te betrekken in zijn leed. Er zijn al genoeg problemen binnen zijn disfunctionele gezin. Marisa, zijn eega, ontvangt anonieme brieven met ophitsende boodschappen. Zijn jongste zoon Sergio leeft teruggetrokken in zijn eigen fantasiewereldje. Zijn puberende zus Marisa, heeft het lastig met haar seksuele geaardheid. En er is ook nog opa Salvador die ongelukkig is omdat hij met zijn dochter moet samenwonen. De som van al deze problematieken leidt uiteraard tot heel wat spanningen wanneer het gezin samen aan tafel zit. De sfeer is te snijden. Verdriet, frustraties en conflicten stapelen zich oncontroleerbaar op.

Hoewel de broeders Ulloa niet hebben gekozen voor de gemakkelijkste weg, de prent is trouwens een verfilming van de gelijknamige roman van de Peruviaanse schrijver Santiago Roncagliolo Alfaguare, is Pudor een moedig en boeiend langspeelfilmdebuut. De visuele rechttoe-rechtaan stijl in combinatie met het uitstekende camerawerk vanuit de pols, resulteert in ‘participatie’ van het publiek in de levenstribulaties van de diverse en psychologisch sterk uitgewerkte personages. De vertolkingen zijn buitengewoon en de gebalde dialogen zijn raak getimed binnen de uitbouw van de diverse en geschakeerde verhaallijnen. De muziek van David Crespo ondersteunt wonderwel de dreigende teneur die uiteindelijk ieder aards individu op zijn door het fatum getekende levenswandel, overvalt. Tenslotte attenderen we nog even op de dubbelzinnigheid van de titel: Pudor betekent zowel verlegenheid als stank, kortom: a slice of life-prent die in je lijf blijft hangen.


Genre: drama
Jaar: 2007
Regisseur: David Ulloa, Tristán Ulloa 
Cast: Nancho Novo, Elvira Mínguez, Celso Bugallo, Natalia Rodríguez, Carolina Román, Marcos Rúiz, Lorena Mateo
Land: Spanje
Speelduur: 113 minuten

Related posts