Subscribe Now
Trending News

Blog Post

GAINSBOURG, VIE HÉROÏQUE
GAINSBOURG, VIE HÉROÏQUE (c) The Movie Database TMDB)
Flashback

GAINSBOURG, VIE HÉROÏQUE 

Het leven van de Franse dichter, zanger, componist, acteur, regisseur en provocateur, Lucien Ginsburg, beter bekend onder zijn artiestennaam Serge Gainsbourg, moest ooit worden verfilmd. Et voilà: Gainsbourg, Vie Héroïque, is een feit.

Voor deze bijzonder moeilijke klus kon men geen betere keuze maken dan de eigengereide Franse striptekenaar Joann Sfar. Hij is een van de belangrijkste tekenaars ter wereld en Gainsbarre was zijn jeugdidool. Het ‘sprookje’ begint bij de jonge Lucien Ginsburg, zoon van Joods-Russische ouders, die in 1941 door de straten van het bezette Parijs loopt met op zijn rever een gele ster die hij behendig heeft omgevormd tot een sheriffster. Nadat hij jaren later afstudeert aan de kunsthogeschool probeert de gedesillusioneerde kunstenaar aan de kost te komen met optredens in bars en cabarets. Hij wordt uiteindelijk de star van de swinging sixties.

GAINSBOURG, VIE HÉROÏQUE (c) The Movie Database TMDB)
GAINSBOURG, VIE HÉROÏQUE (c) The Movie Database TMDB)


Hij ziet er wat onconventioneel uit, maar dat belet niet dat hij de blonde vamp Brigitte Bardot in zijn bed weet te krijgen, Jane Birkin verleidt in een zwembroek in de Franse driekleur en stukken in de nacht walst met Juliette Gréco. Toch blijft altijd iets in de weg staan op zijn zoektocht naar het geluk. Het wordt een personage – ‘La Gueule’ (de smoel) – dat hem zal stimuleren, kwellen en vooral tot een icoon zal maken.

Met Gainsbourg, Vie Héroïque, heeft le Fumeur de Gitane eindelijk zijn eigen film. Het is natuurlijk onmogelijk om een duizendpoot als Gainsbourg in al zijn facetten aan bod te laten komen, maar Sfar distilleerde zijn filmdebuut uit zijn eigen Gainsbourg-strip. Het resultaat is een creatieve, individualistische en geloofwaardige biopic. Éric Elmosnino speelt niet, maar is Gainsbourg. Een veelzeggend cinematografisch requiem pour un con!

Genre: biografie
Jaar: 2010
Regisseur: Joann Sfar
Cast: Éric Elmosnino, Lucy Gordon, Laetitia Casta, Doug Jones, Anna Mouglalis
Land: Frankrijk
Speelduur: 130 minuten

Related posts