Subscribe Now
Trending News

Blog Post

MERMAIDS
MERMAIDS (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

MERMAIDS 

Mermaids verscheen in hetzelfde jaar als Edward Scissorhands, wat de grote doorbraak van Winona Ryder werd. Eerder liep ze in de kijker met Beetlejuice of als het nichtje van Jerry Lee Lewis in Great Balls Of Fire!, toch is het duidelijk dat regisseur Richard Benjamin van Mermaids in de eerste plaats een Cher-film wilde maken. In 1990 lag de wereld nog aan de voeten van de ex van Sonny Bono en bleek ze uiterst geschikt voor de flamboyante rol van Mrs. Flax. Zij denkt dat ze het aantrekkingspunt van de wereld is, maar vertrekt wel altijd holderdebolder met haar twee dochters naar een andere stad van zodra er iets fout gaat. De vele verhuizingen hebben van haar oudste dochter Charlotte (Winona Ryder) dan ook een zeer onstabiel meisje gemaakt.

Het verhaal speelt zich af in de jaren 60, toen Soeur Sourire een wereldhit met Dominique scoorde. Als het jonge tienermeisje de tekst enthousiast meezingt en neerknielt voor een mariabeeldje weten we het meteen: Charlotte wil non worden. Ten minste dat denkt haar moeder, in werkelijkheid droomt het meisje er stiekem van om te proeven van de liefde.

MERMAIDS (c) The Movie Database (TMDB)
MERMAIDS (c) The Movie Database (TMDB)

Ze heeft al haar zinnen gezet op een veel oudere jongen uit de buurt, maar die ziet het arme wicht amper staan. Ook met haar andere dochter Kate (Christina Ricci) gaat het allesbehalve de normale kant op. Het jonge meisje traint dagelijks in bad om het wereldrecord onder water zitten te verbreken. De twee meisjes zijn ervan overtuigd dat ze weldra opnieuw naar een ander oord zullen verhuizen, maar misschien kan schoenverkoper Lou (Bob Hoskins), die zich als nieuwe vaderfiguur in het gezinnetje opdringt, daar iets aan veranderen.

Mermaids is eigenlijk een film die nergens over gaat. Het scenario is gebaseerd op een boek van Patty Dann en toont je flarden uit het leven van mensen, maar graaft niet diep. Normaal zou dat voor iedere film nefast moeten uitdraaien, maar in Mermaids komt Benjamin er alsnog aardig mee weg. Dat is zowel aan de heerlijke sixtiessfeer als aan de voortreffelijke cast te danken. Cher speelt hier de rol van haar leven (wellicht omdat ze zichzelf speelt), Bob Hoskins is zoals altijd goed en zowel Winona Ryder als de piepjonge Christina Ricci zijn een revelatie.

De religieuze symbolen hangen na een tijdje wel de keel uit en Benjamin overdrijft met het trauma dat Amerika opliep toen Kennedy werd neergeschoten. Als je deze minpuntjes onder de mat kan vegen, dan is Mermaids best een onschuldige prent die nog eens uit de kast mag worden gehaald.

Genre: komedie
Jaar: 1990
Regisseur: Richard Benjamin
Cast: Cher, Bob Hoskins, Winona Ryder, Christina Ricci
Land: USA
Speelduur: 105 minuten

Related posts