Subscribe Now
Trending News

Blog Post

Wie wint in 2023 de Gouden Palm?
Nieuws

Wie wint in 2023 de Gouden Palm? 

Iris Knobloch, de nieuwe voorzitter van het filmfestival van Cannes, heeft de films voor het 76e Internationale Filmfestival van Cannes aangekondigd die in competitie gaan voor de Gouden Palm. In het lijstje zitten namen als Wes Anderson, Hirokazu Kore-eda, Ken Loach, Todd Haynes, Nanni Moretti en Aki Kaurismäki, terwijl blockbusters zoals Indiana Jones and the Dial of Destiny en Martin Scorsese’s Killers of the Flower Moon in de Franse kuststad buiten competitie getoond worden.

Wes Anderson’s Asteroid City met Scarlett Johansson, Tom Hanks, Steve Carell, Tilda Swinton, Jason Schwartzman zal in Cannes samen met vele andere films er in première te zien zijn. Andere belangrijke Gouden Palm-kandidaten zijn onder andere de Japanse regisseur Hirokazu Kore-eda, de winnaar uit 2018 met Shoplifters. Hoewel er nog geen verhaaldetails bekend zijn zijn over zijn nieuwste film Monster, is het wel al gewetendat Ando Sakura uit Shoplifters er de hoofdrol in speelt en dat de film een score heeft van de in maart overleden Ryuichi Sakamoto.

Ook tweevoudig Gouden Palm-winnaar Ken Loach is terug met The Old Oak die gaat over de laatst overgebleven pub in een klein Engels dorp nadat de lokale bevolking er is vertrokken omdat de mijnen zijn gesloten en door de goedkope huizen er nu heel wat Syrische vluchtelingen wonen. Ook Nanni Moretti keert terug naar de Croisette met Il Sol Dell’Avvenire, en ook Marco Bellocchio (The Traitor, Vincere) is terug van partij in de Franse kuststad.

Andere oude Cannes-bekenden zijn Aki Kaurismäki, Nuri Bilge Ceylan die 2014 met Winter Sleep een Gouden Palm won en terugkomt met About Dry Grasses. Ook Wim Wenders, de Cannes-winnaar met Paris, Texas in 1984, is terug in competitie met Perfect Days. De Duitse regisseur zal er ook zijn documentaire Anselm tonen, een portret van de Duitse schilder Anselm Kiefer, die wel buiten de competitie valt.

Todd Haynes’ May December met Natalie Portman, Julianne Moore en Charles Melton gaat ook in competitie, evenals de Oostenrijkse Jessica Hausner, wiens sci-fi film Little Joe in 2019 ook al in competitie draaide, zij keert terug met Club Zero. De Britse Jonathan Glazer is er ook met zijn nieuwste film Zone of Interest.

Het Toscaanse drama La Chimera van de Italiaanse regisseur Alice Rohrwacher met Josh O’Connor, Isabella Rossellini, Alba Rohrwacher en Vincenzo Nemolato in de hoofdrollen, krijgt ook een plaats in de competitie.

De Franse filmmaker Justine Triet is in competitie met de thriller Anatomy of a Fall met Toni Erdmann-ster Sandra Hüller, evenals haar landgenote Catherine Breillat met L’été dernier met in de hoofdrol Léa Drucker die we ons nog herinneren uit Close.

De Tunesische regisseur Kaouther Ben Hania (The Man Who Sold His Skin) is er met Four Daughters alsook de Senegalese-Franse regisseur Ramata-Toulaye Sy, wiens debuut Anatomie d’une Chute dit jaar in competitie gaat.

Het filmfestival van Cannes loopt van dinsdag 16 mei tot en met zaterdag 27 mei.

Related posts