Subscribe Now
Trending News

Blog Post

MUD
MATTHEW MCCONAUGHEY in MUD (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

MUD 

Het verhaal van Mud speelt zich af in het diepe Zuiden van de States waar de Mississippi zich ongenaakbaar een weg baant door het weidse landschap en diepe sporen nalaat bij de plaatselijke bevolking die op zijn smeuïge oevers hard ploetert om sociaal overeind te blijven.

De veertienjarige vrienden Ellis en Neckbone spotten op één van hun geheime ontdekkingstochten, een verhakkelde boot die hoog in een boom hangt. Ze komen er al snel achter dat een zekere Mud – een mysterieuze, charismatische en met Bijbelse symboliek dwepende outlaw met een afgebroken voortand, een opvallende snake-tattoo en een modieus wit hemd rond zijn afgetrainde lijf – in ‘hun’ boot woont.

Hij vertelt de nieuwsgierige bengels een fantastisch verhaal over hoe hij een man in Texas heeft vermoord en daarom wordt achtervolgd door wraakzuchtige premiejagers. Nu wacht hij tot de liefde van zijn leven naar de stad komt om samen met haar te vluchten. De jongens weten niet of ze Mud moeten geloven, maar besluiten toch om hem te helpen. Als een prachtige vrouw en een groep premiejagers naar hun dorp afzakken, lijkt Muds verhaal uit te komen.

REESE WITHERSPOON in MUD (c) The Movie Database (TMDB)
REESE WITHERSPOON in MUD (c) The Movie Database (TMDB)

Mud is een meeslepend en intrigerend psychologisch thriller-drama over verbeten volwassenen die hun individuele struggle for life uitknokken en hunkeren naar onmogelijke liefde terwijl de lokale jongelui hun onschuldige jeugd avontuurlijk exploreren op weg naar volwassenheid. De intimistische sfeer wordt door prachtige lyrische natuurbeelden kracht bijgezet die daarenboven worden ondersteund door afwisselend poëtische en biologerende muziek. De vertolkingen zijn bovendien a-dem-be-nemend!

Matthew McConaughey wordt in zijn verdere én doeltreffende sloop van zijn romcom-imago op een hartveroverende manier geflankeerd door The Tree Of Life-revelatie Tye Sheridan, de voor de gelegenheid swampchick Reese Witherspoon en rasechte getaande karakterkoppen als Sam Shepard, Jacob Lofland, Joe Don Baker en Michael Shannon.

Cineast en scenarist Jeff Nichols (Take Shelter) bewijst met deze subtiele Deep South-trip die het midden houdt tussen Huckleberry Finn en Stand By Me, een groot Hollywood-indietalent te zijn. Niemand, maar dan ook niemand kan een geldig excuus verzinnen om zichzelf eens niet te trakteren op dit ontwapenend en ronduit deugddoend coming-of-age-‘modder’-bad.


Genre: drama, avontuur
Regie: Jeff Nichols
Jaar: 2012
Cast: Matthew McConaughey, Tye Sheridan, Reese Witherspoon, Sam Shepard, Jacob Lofland
Land: USA
Speelduur: 130 minuten

Related posts