Subscribe Now
Trending News

Blog Post

POLITE SOCIETY
Review

POLITE SOCIETY 

Als je het aan Ria Khan vraagt, dan ziet de toekomst er heel eenvoudig uit. Zij zal een beroemde stuntvrouw worden en haar oudere zus Lena wordt zonder twijfel een gevierde kunstenares. Dat Lena de deuren van de kunstacademie achter zich heeft dichtgetrokken zonder diploma wil niks zeggen. Wanneer Lena echter in de smaak valt van de knappe Salim, lijkt Ria’s toekomstbeeld toch verstoord te raken. Die man zal iets van haar zus maken dat ze niet is en Ria zal alles op alles zetten, om haar zus ervan te overtuigen dat Salim niet te vertrouwen is.

Als beginnende regisseur is het niet evident om op te vallen, maar een beetje creativiteit helpt je natuurlijk al een heel eind op weg zoals de Britse Nida Manzoor met haar regiedebuut Polite Society. Deze actievolle charmeprent zou je het best kunnen omschrijven als een martial arts-komedie, maar dat dekt nauwelijks de lading in deze bijzondere genreblend.

POLITE SOCIETY (c) The Movie Database (TMDB)
POLITE SOCIETY (c) The Movie Database (TMDB)

Het verhaal speelt zich af in het Londense Indisch-Pakistaans leefmilieu en drukt een unieke stempel door de typische genreconventies van zowel komedies als martialarts-producties te combineren met Bollywood-ideeën in een coming-of-ageverhaal met onder andere elementen van een heistdrama. En dat is nog maar het topje van de (genre)ijsberg. Polite Society is dan ook een experimentele smeltkroes van genres, thema’s en technieken dat dankzij een scherp script (tevens van de hand van Manzoor) een coherent en aangenaam geheel vormt met een verfijnd oog voor detail. Op elk moment weet de regisseuse de kijker te overtuigen met het feit dat ze exact wist wat ze wilde en dat ze alles voldoende onder de knie heeft om haar visie opwindend naar het scherm te vertalen.

De humor is heerlijk Brits, terwijl de verfijnde gevechtschoreografie een voldoende vette knipoog naar de wire-fu is en de danssecties een leuke afwisseling vormen. Voeg hierbij een passende soundtrack en je hebt een fijne kijkervaring.

POLITE SOCIETY (c) The Movie Database (TMDB)
POLITE SOCIETY (c) The Movie Database (TMDB)

Nu nog een goed geschreven hoofdpersonage, en dat krijgen we via de aandoenlijke tiener Ria wat het filmdebuut is van Priya Kansara. Ria is een meisje dat atypisch durft te dromen – hoeveel tienermeisjes hebben immers stuntvrouwambities? – en haar evoluerende relatie met haar zus Lena is al snel één waarin je volledig geïnvesteerd bent. De twee vrouwen vormen dan ook de ideale tandem om wat feministische onderwerpen als afkruiding toe te voegen. Expliciet of symbolisch, de plaats en de rol van de vrouw in de maatschappij wordt op interessante manieren toch eventjes onder de loep gehouden met de twee zusjes. Ook de rest van de cast zet excellente prestaties neer. Van Ria’s twee boezemvriendinnen met wie ze inventieve plannen smeedt tot haar net iets te berustende ouders en natuurlijk ook de charismatische Salim en zijn dominante moeder, het was exact dit soort vermakelijk ensemble dat deze stijlenmix nodig had.

Polite Society is hier en daar nog een beetje clichématig. Verrassend als het plot zelf is, voelde de maakster zich niet te goed om bepaalde narratieve tradities in ere te houden, waardoor het verhaalverloop toch wat te voorspelbaar wordt. Naar het einde toe, wordt Polite Society dan ook net een tikkeltje te lang. Maar als een debuut is dit enorm indrukwekkend en Nida Manzoor is zeker iemand om in de gaten te houden. 


Genre: actie, komedie
Jaar: 2023
Regisseur: Nida Manzoor
Cast: Priya Kansara, Ritu Arya, Seraphina Beh, Ella Bruccoleri
Land: UK
Speelduur: 104 minuten

Related posts