Subscribe Now
Trending News

Blog Post

DOCTOR SLEEP
DOCTOR SLEEP (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

DOCTOR SLEEP 


The Shining is beslist een mijlpaal onder de moderne horrorfilms, een ijkpunt in de filmgeschiedenis, een iconisch meesterwerk van Stanley Kubrick – misschien wel de grootste regisseur ooit – gebaseerd op het gelijknamige boek van griezelmeester Stephen King en met een excellente Jack Nicholson in de hoofdrol. Naar Hollywood-normen vraagt zo’n artistieke en commerciële – goed voor zo’n slordige 44 miljoen euro aan de box office – mijlpaal om een opvolger. Maar wie durft het aan om een sequel te maken op zo’n legendarisch chef d’oeuvre?

Het is niet alleen een gewaagde uitdaging, maar het zijn immens grote voetsporen om in te stappen. En na 40 jaar is het (eindelijk?) zo ver. Regisseur Mike Flanagan durfde de uitdaging aan en het moet gezegd, het is een (bijna) waardige ‘opvolger’ te noemen.  Doctor Sleep vertelt het verhaal 40 jaar na de gruwelijke, angstaanjagende en mysterieuze gebeurtenissen die zich afspeelden tijdens het bezoek aan het Overlook Hotel in The Shining. Danny Torrence is nog steeds getekend door het trauma dat hij heeft opgelopen als kind. Nu hij volwassen is, is zijn leven een stuk rustiger. Althans, dat dacht hij want aan die rust komt abrupt een einde wanneer hij Abra ontmoet, een moedige tiener met haar eigen krachtige en buitengewone gave, beter bekend als het ‘licht’ (the shining).

Wetende dat Dan over dezelfde krachten beschikt, vraagt Abra hem om hulp tegen de meedogenloze Rose the Hat en haar volgers, The True Knot. Zij nemen het licht van onschuldigen af in hun zoektocht naar onsterfelijkheid. Door een onwaarschijnlijk bondgenootschap te vormen, raken Dan en Abra betrokken bij een wrede strijd op leven of dood met Rose. Abra’s onschuld en onbevreesde omarming van haar licht dwingen Dan om zijn eigen krachten te gebruiken zoals hij dat nog nooit eerder heeft gedaan. Waardoor hij zijn angsten onder ogen moet komen en de geesten uit het verleden opnieuw moet laten ontwaken.

EWAN MCGREGOR in DOCTOR SLEEP (c) The Movie Database (TMDB)


Doctor Sleep is dus het (zogenaamde) vervolg op The Shining. Het scenario werd geschreven door Mike Flanagan en is gebaseerd op het gelijknamige cultboek van veelschrijver Stephen King uit 2013. Het verhaal van Doctor Sleep is in hoofdlijnen nieuw, maar er is wel een overlap met The Shining. Verschillende personages en verhaallijnen uit The Shining keren terug, worden aangehaald, vervolgd of afgerond en King himself kon zich deze keer wel akkoord verklaren met de filmversie van zijn succesroman.

In de hoofdrollen zien we Ewan McGregor, Rebecca Ferguson en nieuwkomer Kyliegh Curran verdienstelijk aan het werk al moet gezegd dat je eerder toch (in je gedachten) Jack Nicholson met bijl in aanslag ziet rondtrekken dan Ewan McGregor, maar deze opmerking terzijde. Doctor Sleep is ondanks het gewicht van zijn illustere precedent toch een geslaagde, spannende en verrassende bovennatuurlijke thriller geworden met koortsige montage en een vinnige regie van Mike Flanagan, een stevige soundtrack en opwindend camerawerk. De technische mogelijkheden zijn 40 jaar na het originele wel degelijk enorm geëvolueerd  van Michael Fimognari, Flanagans fetisj-DOP.  

Flanagan die met Oculus, Hush, Before I Wake en de serie The Haunting Of Hill House al bewees een bekwaam horror-regisseur te zijn, betreedt dus geen nieuw terrein en werkte daarenboven ook al eerder samen met Stephen King voor de verfilming van diens boek Gerald’s Game. Hij kent beslist de klappen van de zweep en speelt het slim want hij bewaakt in Doctor Sleep zorgvuldig zijn eigen stijl en trapt heel weloverwogen niet in de lokkende valkuil om een doorslag of afkooksel te maken van de iconische voorganger, maar kiest veeleer voor een efficiënte hommage aan grootmeester Kubrick dan om in diens immens grote voetsporen te treden. Doctor Sleep, een fantasy-huiverprent om je slaap voor te laten.

GENRE: Drama, Horror, Fantasy 
JAAR: 2019
REGISSEUR: Mike Flanagan
CAST: Ewan McGregor, Rebecca Ferguson, Kyliegh Curran, Cliff Curtis, Zahn McClarnon
LAND : USA


Related posts