Subscribe Now
Trending News

Blog Post

THE MENU
(c) The Movie Database
Streaming

THE MENU 

We kennen ze allemaal wel, die culinaire snobs die er prat op gaan dat ze een gepocheerd ei van zo’n 250 euro hebben verorberd. Wie 1250 dollar te veel op zijn rekening heeft staan, kan terecht voor een etentje bij chef Slowik (Ralph Fiennes) die op een afgelegen eiland zijn restaurant runt en zijn klanten op hun wispelturige wenken bedient. Zijn hele leven offert de chef-kok op aan zijn veeleisend cliënteel, maar voor één avond worden de rollen omgedraaid en dat zullen de gasten geweten hebben.

De genodigden zijn één voor één figuren van wie je hoopt dat ze binnen de kortste keren het leven laten door een voedselvergiftiging. Een verwaande filmster, een recensente die over haar eigen woordenschat valt, drie zakenlui die alsmaar met de creditcard staan te zwaaien, maar niemand die zo onuitstaanbaar is als Tyler (Nicholas Hoult), een verwaande kwast die denkt dat hij iedereen met zijn culinaire weetjes kan overdonderen. De enige die duidelijk niet in het rijtje thuishoort is de knappe en rebelse Margot (Anya Taylor-Joy).

Niet dat het per se moet maar het moeilijkste aan The Menu is om hem in een gepast hokje te krijgen. Wellicht is een zwarte komedie met een horrorvlaagje de vlag die de lading enigszins dekt. De film is een bedenksel van Mark Mylod, de maker van HBO-hitserie Succession. Net zoals Ruben Östlund dat in Triangle of Sadness doet, spaart ook Mylod de kritiek op de allerrijksten niet en is het duidelijk waar hij hun het liefst van al ziet.

THE MENU (c) The Movie Database (TMDB)


Geregeld wordt wel het pad van de klassieke horrorfilm gevolgd, zeker naar het slot toe, toch is The Menu een vrij originele film die onweerstaanbaar grappig is. De hilarische spot met de upperclass doet wat denken aan Luis Buñuel, maar dan wel met een horrortintje. Het is niet alleen het knappe scenario of de fantastische regie van The Menu die hiervoor zorgen, maar ook de briljante vertolkingen. Voor wie er nog mocht aan twijfelen Anya Taylor-Joy is de actrice van het moment, en Ralph Fiennes bewijst nog maar eens wat voor een geweldig acteur hij is als je hem een slechterik laat spelen, of hoe The Menu een heel klein beetje lijkt als Amon Goeth tussen de kookpotten.

The Menu is te streamen op Disney+.


GENRE: thriller, zwarte komedie
JAAR: 2022
REGISSEUR: Mark Mylod
CAST: Ralph Fiennes, Anya Taylor-Joy, Nicholas Hoult, Hong Chau, Janet McTeer, Paul Adelstein , John Leguizamo
LAND : USA


Related posts