Subscribe Now
Trending News

Blog Post

MS 45
MS 45 (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

MS 45 


Twee jaar na zijn debuut The Driller Killer bracht Abel Ferrara in eigen beheer alweer een film uit waar het één en ander over te vertellen valt. Ferrara koos opnieuw voor New York als achtergrond, maar deze keer in het sjieke Garment Center van Manhattan, hoewel je geregeld beelden te zien krijgt uit fear city die niet zo fraai zijn en waar de straten overspoeld liggen met gebruikte matrassen. Het iconische bankje aan de Brooklyn Bridge die Woody Allen onsterfelijk maakte in zijn New York-ode Manhattan komt terug, weliswaar met minder idyllische bedoelingen.

Geen gek met een drilboor, maar wel een verlegen meisje Thana die als hulpje in een modebedrijf werkt, en iconisch vertolkt door de toen zeventienjarige Zoë Lund. De naam Thana verwijst naar de Griekse god van de dood Thanatos, en wordt door Freud aangeduid als de doodsdrift. Dat laatste moet je letterlijk nemen want wanneer Thana op één dag twee keer door twee verschillende mannen verkracht wordt besluit de zwijgzame vrouw die communiceert via briefjes dat het welletjes is geweest en met een 45-pistool knalt ze iedere man omver van wie ze denkt dat hij een potentiële verkrachter is.

Hoewel in 1981 gedraaid, en nog wel door een man, is Ms 45 een feministische revengethriller die zich niet in andere rape and revenge-films zoals The Last House on the Left of I Spit on Your Grave beroept op het tonen van naakt. Meer zelfs, Ferrara die bekend staat als een controversieel figuur laat hier niets van bloot zien, ook al zie je genoeg aanstootgevende beelden of wat dacht je van het feit dat Thana de lichamelijke resten van haar slachtoffers plat maalt om die nadien als voeder te geven aan Phil, het lieve hondje van de buurvrouw.

ZOE LUND (c) The Movie Database (TMDB)

Ms.45 oogt minder studentikoos dan The Driller Killer, ook al kun je je vragen stellen bij het acteertalent van sommige acteurs, maar gelukkig legt Ferrara bijna volledig de nadruk op de charismatische Zoë Lund met close-up beelden die een invloed van de giallo of aan de stijl van Alain Robbe-Grillet verraden.

Ferrara liet componist Joe Delia, met wie hij later nog zou samenwerken voor King of New York, Bad Lieutenant en Body Snatchers, een score schrijven die doet denken aan het werk van John Carpenter. Hoewel Ferrara een zeer eigen stijl toont, merk je dat hij zeer goed keek naar ander werk. Zo is de scène waarin Thana zich als een non verkleedt en de pistool op de spiegel richt niet meer dan een hommage naar de scène met Travis Bickle uit Scorsese’s Taxi Driver, maar het bevat eveneens zeer originele vondsten want Ferrara moet waarschijnlijk de eerste zijn die een strijkijzer als moordwapen in een film gebruikt.

Hoewel de film rond verkrachting en wraak draait is Ms.45 een zeer toegankelijke film die een paar minpunten heeft zoals bepaalde scènes die net iets te lang duren, maar het is stilistisch zeker en vast één van de mooiste van de New Yorker. 

GENRE: misdaad
JAAR: 2020
REGISSEUR: Abel Ferrara
CAST: Zoë Lund, Bogey Bogey, Albert Sinkys, Darlene Stuto, Helen McGara, Nike Zachmanoglou
LAND : USA


Related posts