Subscribe Now
Trending News

Blog Post

REAR WINDOW
REAR WINDOW (C) THE MOVIE DATABASE (TMDB)
Flashback

REAR WINDOW 

Welke weetjes of theorieën zijn er nog niet over Rear Window uit 1954 van Alfred Hitchcock geschreven? Alle superlatieven zijn waar en hoewel de special effects er vandaag wat belabberd uitziet blijft dit een meesterwerk op vele vlakken. De oorsprong van het verhaal heeft te maken met Dr. Crippen, een Britse engerd die verliefd was op zijn secretaresse en daarom maar zijn vrouw vermoordde en haar in de tuin begroef. Ondertussen zijn er al heel wat geruchten opgedoken dat dit niet meer dan een urban legend was – ook al werd de man ervoor opgehangen – maar dit verhaal en het kortverhaal It Had to Be Murder van Cornell Woolrich uit 1942 dat erop gebaseerd was lagen aan de basis van Rear Window  die nota bene in 1998 een onnodige remake kreeg met Christopher Reeve. Kwestie van de weetjes op te sommen.

In het kortverhaal was geen sprake van een love story, maar scenarist John Michael Hayes kreeg de opdracht om er één te verzinnen. Rear Window was niet alleen een film met James Stewart – een acteur met wie Hitchcock graag werkte – maar ook één met Grace Kelly. Iedereen was in de ban van de actrice. In 1954 was Kelly niet alleen de ster in Hitchcock’s kassucces, maar won ze ook een Oscar voor de nu compleet vergeten The Country Girl waarin ze schitterde naast Bing Crosby.

GRACE KELLY in REAR WINDOW (c) The Movie Database (TMDB)
GRACE KELLY in REAR WINDOW (c) The Movie Database (TMDB)


Na Dial M For Murder was Kelly Hitchcock’s nieuwste muze geworden. Een jaar nadien deed ze nog met hem To Catch A Thief, maar dit werd de laatste, want ondertussen had ze al de titel van Prinses van Monaco opgestreken. Hitchcock’s vaste kostuumontwerpster Edith Head kreeg de opdracht om la Kelly te doen schitteren en dat deed ze ook. Het is dan ook geen overdreven stelling om te zeggen dat Rear Window Head’s beste werk was. Misschien was het een buikgevoel want Kelly verkoos deze rol boven die van Edie Doyle in On The Waterfront naast Marlon Brando die naar Eva Marie Saint ging.

Rear Window is een verhaal die zich goed als volledig in een appartementswoning afspeelt. Dat kan ook moeilijk anders want de beroepsfotograaf L.B. “Jeff” Jefferies (James Stewart) zit met een gebroken been in de stoel gekluisterd en nog wel tijdens een hittegolf. Hij brengt zijn tijd door als een voyeur door met zijn cameralenzen de buren te bespieden. Als hij Lars Thorwald (Raymond Burr) vreemde dingen ziet doen gaat zijn fantasie volop aan het draaien. Naast het mystery-verhaal wordt Jeff’s hoofd ook nog dolgedraaid door zijn verloofde Lisa Fremont (Grace Kelly) die zo vlug mogelijk met hem wil trouwen.

Rear Window is niet meteen de spannendste film ooit, maar zit zo ingenieus in elkaar dat je je net als het hoofdpersonage een voyeur voelt en dat je dingen begint te denken die er helemaal niet zijn. Technisch gezien was Rear Window dan ook een echt huzarenstukje. De hele film werd opgenomen op één set, wat maanden van planning en constructie vergde. Er werden bovendien nog eens duizend lampen gebruikt om zonlicht te simuleren. Daarenboven bedacht cineast Robert Burks een systeem waarbij een camera met een telelens op een kraan werd gemonteerd om zo de camera kleine details te laten filmen die door de ramen aan de overkant van de binnenplaats te zien waren. Kortom, Rear Window is ook op technisch vlak een classic pur sang.


Genre: thriller
Jaar: 1954
Regisseur: Alfred Hitchcock
Cast: James Stewart, Grace Kelly, Wendell Corey, Thelma Ritter, Raymond Burr
Land:  USA
Speelduur: 111 minuten

Related posts