Subscribe Now
Trending News

Blog Post

FAST FORWARD IN CANNES: DAY 0
FRANCIS FORD COPPOLA (c) Public Domain
Festivalblog

FAST FORWARD IN CANNES: DAY 0 

So it begins! We verwachten veel van de nieuwe editie van het Filmfestival van Cannes. Toch met namen zoals Francis Ford Coppola, David Cronenberg, Jacques Audiard, George Miller, Andrea Arnold, Paul Schrader en Ali Abassi. Maar de vorige editie leerde dat het aan het begin van het festival niet evident was om tickets voor de grote kleppers meteen vast te krijgen. Er gold toen bovendien veel frustratie omdat de server uitviel. Daar heeft men duidelijk lessen uit getrokken. Je kon vanaf vrijdag al vlekkeloos inloggen. Journalisten (afhankelijk van de kleur van de badge) hadden geen problemen meer om tickets te boeken. Je moest en moet wel elke dag om klokslag 7 uur ingelogd zijn. Zeven minuten later is alles al uitverkocht. Dat komt ook wel doordat er mensen zijn die enorm veel boeken om later de tickets die ze niet nodig hebben terug te geven. Dat leidt dan weer tot frustratie bij de niet-pers-festivalgangers zoals bijvoorbeeld bioscoopuitbaters. Sommigen kunnen amper een of twee tickets per dag boeken, terwijl veel persmensen gemakkelijk zes tickets te pakken krijgen. De toestand zal wel verbeteren over enkele dagen, maar er lopen toch wat ongelukkigen rond. Positief voor de pers is dat je in tegenstelling tot vorig jaar de belangrijkste films min of meer parallel met de officiële voorstellingen kan zien. Vorig jaar moest je soms wachten tot de volgende ochtend.

Met welke films starten we het festival? De openingsfilm Le Deuxieme Act van Quentin Dupieux en de marathonzitting van de gerestaureerde versie van Napoleon van Abel Gance. Wie geen tickets heeft, kan nog altijd naar de plage gaan om de gerestaureerde versie van Trainspotting te bekijken. En wie veel geld heeft en enkel geïnteresseerd is in starspotting zal zich ongetwijfeld te goed doen aan het veel te duur eten op de terrasjes van de Croisette. Twee weken filmcultuur kunnen beginnen. Niet dat het een deel van de journalisten wat kan schelen. De groep influencers stijgt hier immers exponentieel. Ook in ons land dat bezig is om cultuur samen met de trash buiten te zetten.

Related posts