Subscribe Now
Trending News

Blog Post

DABNEY COLEMAN OVERLEDEN
NINE TO FIVE (C) THE MOVIE DATABASE (TMDB)
Nieuws

DABNEY COLEMAN OVERLEDEN 

Dabney Coleman, wiens zes decennia durende carrière onder meer bestond uit een groot aantal hitfilms uit de jaren ’80, zoals 9 to 5, On Golden Pond, WarGames en Tootsie is op 92-jarige leeftijd overleden. Coleman speelde vaak nukkige, onsympathieke, zelfs verachtelijke personages.

Colemans lange en productieve carrière begon met optredens in tv-series uit het begin van de jaren 60, zoals Ben Casey, Dr. Kildare, The Outer Limits, The Fugitive, That Girl en Columbo.

Coleman had meer dan 175 grote en kleine rollen op het witte doek in een periode van 58 jaar. In 1980 speelde hij de egoïstische, vrouwenhatende baas Frank Hart in 9 to 5, die het leven van zijn vrouwelijke werknemers zuur maakte. Te midden van de vrouwenbeweging, een recessie en veranderende zeden, raakte de film een gevoelige snaar en maakte de komedie niet alleen van Coleman een ster, maar gaf hij ook een boost aan de carrières van Jane Fonda, Lily Tomlin en Dolly Parton.

Coleman verscheen het jaar daarop tegenover Fonda en haar vader Henry in On Golden Pond. De film won Oscars voor de oudere Fonda en Katharine Hepburn. In 1982 speelde Coleman in Tootsie van Sydney Pollack. Hier was hij Ron Carlisle was de seksistische regisseur van een populaire soap waarin Dustin Hoffmans als werkloze acteur een rol kreeg – vermomd als vrouw. In zijn laatste filmrol speelde Coleman de vader van Kevin Costners John Dutton in het tweede seizoen van Yellowstone in 2019.

Related posts