Subscribe Now
Trending News

Blog Post

CON AIR
CON AIR (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

CON AIR 


Cameron Poe (Nicolas Cage) is een gerespecteerde Army Ranger die na een militaire missie zijn ondertussen zwangere vrouw Tricia (Monica Potter) mag omhelzen, maar het feestje loopt fout af wanneer één van de dronken stamgasten in een bar een iets te grote mond opzet. Het mondt uit in een gevecht waarbij Cameron per ongeluk een van de dronkaards doodt waardoor hij zeven jaar naar een federale gevangenis gestuurd wordt.

Wegens voorbeeldig gedrag komt hij in aanmerking voor vervroegde vrijlating zodat hij eindelijk zijn dochtertje kan zien. De tocht van de gevangenis naar zijn huis in Alabama gebeurt via een vliegtuig dat vol zit met de gevaarlijkste criminelen van het land. Onder leiding van Cyrus “The Virus” Grissom (John Malkovich) neemt het tuig de controle van het vliegtuig over, en probeert Cameron – die blijkbaar alles op alles wil zetten om de brave held uit te hangen –  via de instructies van maarschalk Vince Larkin (John Cusack) de criminelen te stoppen.

Tot zo ver het debiele verhaal dat alleen maar overeind blijft door de degelijke vertolkingen, ook al verdient iedereen hier beter, en zijn er tevens de vrij geslaagde scènes in Las Vegas ofschoon er geen einde aan lijkt te komen. Dat vindt ook John Cusack voor wie Con Air een draak van een film is en er op het geld na, spijt van heeft dat hij er zo veel tijd aan besteedde.

NICOLAS CAGE in CON AIR (c) The Movie Database (TMDB)



Aan Nicolas Cage lag het falen in ieder geval niet, want samen met hem zou John Cusack weer samenwerken in The Frozen Ground in 2013, maar deze keer met Cage als agent en Cusack als crimineel. Ook John Malkovich ergerde zich dood omdat het script vrijwel elke dag werd herschreven en hij geen idee had hoe het met zijn personage zou aflopen.

Don Simpson zag er ook niets in. Toen hij en Jerry Bruckheimer hun langdurige samenwerkingen beëindigden, was Simpson naar verluidt maar al te blij dat hij verlost was van de film. Niet dat hij het ooit zag, want een jaar voor de release overleed hij aan een hartaanval, die hij kreeg na het gebruik van verschillende drugs. Zijn laatste film als filmproducent was overigens met The Rock uit 1996 die aan hem werd opgedragen. Ook een met Cage en fans noemen Face/Off, The Rock en Con Air dan ook weleens de heilige drievuldigheid van Nicolas Cage. Hier zie je hem met lang haar en vrolijk over the top zoals alleen Cage er mee weg komt.


Het beste van de film zijn de scènes in Las Vegas die gefilmd werden in het legendarische Sands Hotel vlak voor de sloophamer  langs kwam, en dus zijn de vernielingen echt. Voor de rest is Con Air een dwaze actiefilm die veel te lang duurt en door zijn ongeloofwaardigheid en de soms spuuglelijke effecten er vrij gedateerd uitziet. Fans van hersenloos actievertier zullen deze onzin wegens zijn vrij spectaculair gehalte best wel weten te appreciëren.


GENRE: actie
JAAR: 1997
REGISSEUR: Simon West
CAST: Nicolas Cage, Steve Buscemi, Danny Trejo, John Cusack, Monica Potter
LAND : USA

Related posts