Subscribe Now
Trending News

Blog Post

HYPNOSEN
HYPNOSEN (C) THE MOVIE DATABASE (TMDB)
Bioscoop

HYPNOSEN 

Op het Filmfestival van Oostende wist eerder dit jaar de Zweedse regisseur Ernst De Geer ons te overtuigen met zijn regiedebuut Hypnosen. Vera en André zijn niet alleen een koppel. Ze hebben een revolutionaire app bedacht die het mogelijk moet maken dat vrouwen overal ter wereld bij gezondheidsproblemen sneller hulp kunnen inroepen. Klinkt allemaal heel zwaar en serieus. Toch wordt het vrij snel duidelijk dat het hier zo’n satire betreft, zoals die alleen in Scandinavische landen gemaakt wordt, een mix van vermakelijk en ongemakkelijk. Net voor het koppel de kans krijgt om hun start-up te pitchen tijdens een gerenommeerde wedstrijd, consulteert Vera er een hypnotherapeut om te stoppen met roken. Verrassender kan het resultaat niet wezen.

ASTA KAMMA AUGUST in HYPNOSEN (C) THE MOVIE DATABASE (TMDB)
ASTA KAMMA AUGUST in HYPNOSEN (C) THE MOVIE DATABASE (TMDB)

De Geer haalde de eerste inspiratie voor zijn film bij een Donald Duck-cartoon, maar was vooral geïnteresseerd in wat er zou gebeuren als een deel van een koppel zich plots helemaal anders gedraagt. Hij wilde het gevoel van plaatsvervangende schaamte in een hechte relatie exploreren, hoe verstikkend dat kan zijn voor de persoon zelf en voor de partner. Hypnosen bewijst dat het een heel menselijk gevoel is maar tegelijkertijd een heel destructief.

Een film met dergelijke emoties staat of valt met de acteerprestaties. De twee protagonisten, Asta Kamma August en Herbert Nordrum, acteren dan ook perfect. Nordrum kent u misschien nog van The Worst Person In The World, waar Hypnosen ons af en toe ook aan deed denken. Herbert Nordrum won de prijs voor Beste Acteur op het Karlovy Vary International Film Festival, waar de film ook de Europa Cinemas Label-prijs en de FIPRESCI Award-prijs wegkaapte. Terechte bekroningen, want Hypnosen zal u versteld doen staan en het laten uitproesten van de pret. Bovendien zal de uitdrukking “op zijn hondjes” nooit meer hetzelfde betekenen.

Genre: tragikomedie, satire
Jaar: 2023
Regisseur: Ernst De Geer
Cast: Herbert Nordrum, Asta Kamma August
Land: Zweden, Noorwegen, Frankrijk
Duur:  98 minuten

Related posts