Subscribe Now
Trending News

Blog Post

MET DE HELM GEBOREN – DOMINIQUE DERUDDERE
MET DE HELM GEBOREN (c) Dominique Deruddere
Boeken

MET DE HELM GEBOREN – DOMINIQUE DERUDDERE 

De in Turnhout in 1957 geboren Dominique Deruddere is de zoon van een beroepsmilitair die zijn jeugd doorbracht in Leopoldsburg en van jongs af gepakt was door het filmvirus. Hij realiseerde onder meer kassakrakers als Crazy Love, Wait Until Spring, Bandini, Hombres Complicados, Flying Home, de Oscar-genomineerde Iedereen Beroemd! en boeiende documentaires over Wil Tura en Arno.

Hij woonde redelijk lang in Los Angeles, maar heeft zich momenteel terug een stulpje aangeschaft in België, meer bepaald in de Koningin der Badsteden waar zijn laatste worp The Chapel, vorig jaar de openingsfilm van het Filmfestival van Oostende was.

Hij stelde tijdens deze Oostendse filmmarathon – in gezelschap van zijn goede vriend Marc Didden – ook enthousiast, maar vooral een beetje bescheiden, zijn schitterende debuutroman voor met als titel Met de Helm Geboren, wat picaresk misleidend zo blijkt tijdens het lezen. Dit door uitgeverij Vrijdag op de markt gebrachte en iets meer dan 300 bladzijden tellende autobiografische fraaie boek, vertelt op een vlot geschreven manier en met een smeuïge en onnavolgbare vaart hoe hij opgroeide in de woelige jaren zestig en hoe de auteur aan de slag ging met scenario’s, camera’s, castings en uiteindelijk de productie van de verhalen die hij wou brengen.

Iedereen Beroemd!
IEDEREEN BEROEMD! (C) THE MOVIE DATABASE (TMDB)

Op de veelbewogen en mooie reis die het filmmaken (blijkbaar) is, ontmoet Deruddere een stoet aan talenten en legendes: Ornella Muti, Francis Ford Coppola, Sean Penn, Madonna, Charles Bukowski, Faye Dunaway evenals Marc Didden, Josse De Pauw, Raymond van het Groenewoud en Arno. Ook koning Filip, David Byrne, Will Tura en Firmin passeren de revue in deze vermakelijke en meeslepende memoires die bovendien bulken van guitige anekdotes van iemand die zijn jongensdroom waarmaakte en die via deze warme tranche de vie-kroniek nu ook deelt met de lezer.

Met de Helm Geboren schetst een uniek beeld van Deruddere’s persoonlijke ervaringen, met een bijzondere nadruk op zijn carrière in de filmwereld. Het boek begint met zijn vroege jaren, waarin hij zijn passie voor cinema ontdekte. Zijn levendige beschrijvingen nemen je mee naar de filmsets en laten je de opwinding en uitdagingen van het creatieve proces voelen.

De auteur deelt openhartig zijn ups en downs, successen en mislukkingen. Zijn schrijfstijl is meeslepend en eerlijk, waardoor je als lezer een diepere verbinding voelt met de persoon achter de bekende films. Deruddere spaart zichzelf niet en deelt zonder schroom de emotionele en professionele worstelingen die hij heeft ervaren.

The Chapel
THE CHAPEL (C) THE MOVIE DATABASE (TMDB)

Wat het boek extra boeiend maakt, is beslist de manier waarop het de Belgische filmindustrie belicht. Deruddere werpt een oprechte blik op de uitdagingen en triomfen van het maken van films in een klein land, en zijn persoonlijke betrokkenheid geeft het verhaal een authentieke en intieme dimensie. Het is dus niet alleen een traktatie voor liefhebbers van autobiografieën, maar ook voor cinefielen die geïnteresseerd zijn in een kijkje achter de schermen van de Belgische cinema. Deruddere slaagt erin om luchtig zijn levensverhaal te verweven met de evolutie van de filmindustrie, wat het boek een rijke en gelaagde leeservaring maakt.

Met de Helm Geboren is niet alleen een must-read voor geïnteresseerden in persoonlijke verhalen van filmmakers, maar het biedt ook een educatieve en intrigerende trip door de geschiedenis en ontwikkeling van de Belgische cinema. Deruddere slaagt er wonderwel in om complexe onderwerpen op een toegankelijke manier te presenteren, waardoor het boek zowel vermakelijk als informatief is. Aanschaffen lijkt me de niet mis te begrijpen conclusie.

Related posts