Subscribe Now
Trending News

Blog Post

28 DAYS LATER
28 DAYS LATER (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

28 DAYS LATER 

Regisseur Danny Boyle en producent Andrew MacDonald schopten met hun controversiële teenpic Trainspotting de toenmalige conventionele Britse filmconventies op een hoopje. 28 Days Later werd hun zesde samenwerking voor deze bangelijke en partieel visionaire thriller. Met de videocamera op de schouder volgt Boyle de inbraak van een gedreven groepje dierenactivisten in een streng beveiligd laboratorium en hun tumultueuze bevrijdingsactie van een verzameling opgesloten apen. Wat ze niet weten is dat de troep vierhandige primaten is geïnfecteerd door een letaal rabiësvirus. Het contrast met het dagelijkse straatgeluid met de ijzige stilte, 28 dagen later, is beklemmend. 

De onschuldige fietskoerier Jim ontwaakt in een blijkbaar totaal verlaten hospitaal. Verbouwereerd trekt hij doorheen het desolate hartje van Londen. De paniek is groot wanneer hij plots wordt geconfronteerd met razende zombies die als bezeten gekken duidelijk verlekkerd zijn op mensenvlees. Hij ontsnapt op het nippertje aan een pijnlijke bijtdood door de accurate tussenkomst van Selena en Mark, twee van de weinig nog gezonde overlevenden. Jim verneemt dat het verwoestende virus zich over het ganse land heeft verspreid en mogelijk de rest van de wereld heeft aangetast. Het ontredderde tweespan trekt met de niet besmette taxichauffeur Frank en zijn dochter, naar een legerbasis in de hoop daar enig soelaas te vinden.

28 DAYS LATER (c) The Movie Database (TMDB)
28 DAYS LATER (c) The Movie Database (TMDB)

28 Days Later is een intens spannende, visueel sterke, angstaanjagende en frenetieke apocalyptische thriller met tal van best aardige, maar te minimale sociaalpsychologische kattenbelletjes en gore morbide horrorelementen. Hoewel het ‘in-leven-blijven-is-de-boodschap-plot’ is geschreven op een confetti, is Boyles sobere en lineaire aanpak in het eerste uur van deze genreprent, opmerkelijk geslaagd en verrassend overtuigend.

In het tweede gedeelte zoomt Boyle te weinig in op voor de hand liggende maatschappelijke en politieke kwesties en is de focus enkel nog toegespitst op pure overleving zonder veel ruimte te laten voor diepere reflectie. Bovendien maakt Boyle het naar het einde toe echter te bont en is alle realiteitszin zoek. De clichés en déjà vu’s stapelen zich op en door de overdreven verwijzingen naar George A. Romero’s legendarische zombietrilogie, verliest dit matig stilistisch overlevingsavontuur uiteindelijk al zijn geloofwaardigheid en kracht. Een gemiste kans voor het normaliter ingenieus kunstzinnige duo Boyle/MacDonald.


Genre: thriller, horror
Jaar: 2002
Regisseur: Danny Boyle
Cast: Cillian Murphy, Naomie Harris, Christopher Eccleston, Megan Burns, Brendan Gleeson
Land: UK
Speelduur: 113 minuten

Related posts