Subscribe Now
Trending News

Blog Post

A GOOD WOMAN
SCARLET JOHANSSON in A GOOD WOMAN (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

A GOOD WOMAN 

Het is al meer dan een eeuw geleden dat de excentrieke overgecultiveerde Ierse schrijver en causeur Oscar Wilde (1879 – 1900) overleed. Een afdoende reden om nog eens in het briljante werk van deze flamboyante estheet te grasduinen. De keuze van regisseur Mike Barker en scenarist Howard Himelstein is gevallen op Lady Windermere’s Fan. Een gevat fin de sciècle-blijspel dat in 1892 uit de briljante literaire meester zijn pen vloeide. 


Onder de titel A Good Woman wordt sierlijk ingezoomd op de recent gehuwde Lady Windermere, een schitterende rol voor de platinablonde diva Scarlett Johansson. De frisse bruid mag haar chique garderobe etaleren aan de beau monde die zich anno 1930 heeft teruggetrokken aan de kust van Amalfi. De verveling slaat om in schandaleus tumult wanneer de knappe Mrs. Erlynne, een uitgekookte femme fatale, neerstrijkt aan de zonnige Italiaanse kust. 

A GOOD WOMAN (c) The Movie Database (TMDB)
A GOOD WOMAN (c) The Movie Database (TMDB)

De berekende mannenverleidster vangt in een handomdraai Lady Windermere’s rijke bruidegom in haar liefdesweb en harkt wuft de gesofisticeerde sociale gedragscode van de upper class op een hoopje. Ook oude brompot Tuppy toont plots gezonde interesse voor de mysterieuze versierster. De naïeve bruid ontdekt beetje bij beetje in welk hedonistisch netwerk ze is verstrikt geraakt. Er ontpopt zich een relationeel venijnig steekspel en achter de façade van de stijve high society steekt meer dan één geheimpje. 


A Good Woman is een bijzonder geestige en onderhoudende sociale komedie waarin de scherpzinnige geest van Oscar Wilde vernuftig ronddwaalt. Dit komt door de uitgelezen spitse regie van Mike Barker. Hij kiest bewust niet voor een geüpdate versie van het originele bijspel en bewijst daardoor hoe actueel Wilde’s oeuvre nog altijd is. Vooral de ongelooflijk intelligente dialogen en snedige oneliners zijn oorstrelend. Ook visueel is deze verfilming van Wilde’s eerste theaterspel een pareltje. De overweldigende decors, de elegante kostuums, de frisse fotografie en de gedetailleerde sfeerreconstructie zijn verrukkelijk. De ensemblecast begrijpt beslist Wilde’s ad rem netwerk van antagonisten dat de ‘brave meid’ omringt en presteert op hoog niveau. Maar dé ster van deze frisse epoqueprent is ontegensprekelijk Oscar Wilde himself. A Good Woman is aldus een sluitend eresaluut aan het literaire genie.    


Genre: romantisch drama
Jaar: 2004
Regisseur: Mike Barker
Cast: Helen Hunt, Scarlett Johansson, Tom Wilkinson, Stephen Campbell Moore, Mark Umbers, Milena Vukotic
Land: USA, UK, Italië, Spanje
Speelduur: 93 minuten

Related posts