Subscribe Now
Trending News

Blog Post

HOUSE BY THE RIVER
LOUIS HAYWARD in HOUSE BY THE RIVER (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

HOUSE BY THE RIVER 

De naam van Fritz Lang staat voor baanbrekende kwaliteitscinema. Deze Oostenrijker was één van de weinige cineasten die de stap van de stille naar de gesproken film feilloos wist te maken. Een van de grondleggers van het Duitse expressionisme, waaronder de sciencefictionfilm Metropolis uit 1927, maar hij wordt door M ook aanzien als één van de voorlopers van de film noir. Grote titels in dat genre van zijn hand waren later The Woman in the Window, Scarlet Street en The Big Heat.

House by the River uit 1950 is een veel minder bekende titel. Volgens sommige ook een film noir, maar dat hangt er vanaf in hoeverre je het genre wil rekken. Wel gaat het om een ietwat oubollige, maar al bij al toch fantastische thriller waarin noodlottige personages de speelbal zijn van een psychopathische fantast.

LOUIS HAYWARD in HOUSE BY THE RIVER (c) The Movie Database (TMDB)
LOUIS HAYWARD in HOUSE BY THE RIVER (c) The Movie Database (TMDB)

Stephen Byrne (Louis Hayward) is een schrijver die er alles aan probeert te doen om succes te oogsten, maar niemand is in schrijfsels geïnteresseerd. De man zit van ’s morgens tot ’s avond aan de fles, dit tot wanhoop van zijn vrouw Majorie (Jane Wyatt) en zijn kreupele broer John (Lee Bowman). Op een avond vergrijpt hij zich aan het dienstmeisje Emily en wurgt haar tijdens het tegenstrubbelen per ongeluk. De enige manier om het lijk te verbergen is de hulp inschakelen van zijn broer.

Ofschoon het lijkt alsof we hiermee het volledige verhaal weggeven, gebeurt dit alles in de eerste vijf minuten. Wat nadien volgt is anderhalf uur manipulatie van een onuitstaanbare narcist die zijn hele omgeving de afgrond laat in donderen om zichzelf te beschermen. Soms zijn de plotwendingen net iets te geforceerd, waardoor de geloofwaardigheid van het verhaal – dat overigens gebaseerd is op de gelijknamige roman van  A. P. Herbert – wat in het gedrang komt. Gelukkig staat daar tegenover degelijke, maar oerklassieke vertolkingen en dito regie die het niveau van deze Amerikaanse classic alsnog naar een vrij hoog niveau tilt.


Genre: thriller, film noir
Jaar: 1950
Regisseur: Fritz Lang
Cast: Louis Hayward, Jane Wyatt, Lee Bowman, Dorothy Patrick, Ann Shoemaker, Jody Gilbert, Peter Brocco, Howland Chamberlain
Land: USA
Speelduur: 88 minuten

Related posts