Subscribe Now
Trending News

Blog Post

BROTHERS
BROTHERS (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

BROTHERS 

Een paar decennia geleden legde de Deense cineast Lars von Trier samen met vier collega’s, de gelofte van filmische kuisheid af in het grensverleggende charter Dogma 95.  Deze back to basics-attitude bracht wereldwijd een technische revolutie op gang in het toen afgevlakte cinéma à papa-filmwereldje. Naast baanbrekers als The Idiots van Lars von Trier en Festen van Thomas Vinterberg leverde Susanne Bier in 2002 een dijk van een Dogme-drama af met Open Hearts.

BROTHERS (c) The Movie Database (TMDB)
BROTHERS (c) The Movie Database (TMDB)


Met Brothers tekent ze voor een aangrijpende variatie op hetzelfde thema: de gelukkige levenswandel van drie sterke personages wordt opnieuw drastisch overhoop gehaald door een onverwachte en spijkerharde tragische gebeurtenis. Michael is een gerespecteerd sergeant in het Deense leger. Hij is gelukkig getrouwd met de bloedmooie Sarah, heeft twee schatten van dochters en is de oogappel van zijn kleinburgerlijke ouders. Zijn jongere broer Jannik is een volbloed loser die doelloos ronddobbert in de marge van de samenleving en net een gevangenisstraf achter de rug heeft. Het feestje ter ere van de familiereünie eindigt in mineur. Jannik geeft van jetje en Michael moet in allerijl zijn familie achterlaten voor een VN-vredesmissie in Afghanistan. Als blijkt dat Michael is omgebracht door Taliban-rebellen, stort Sarahs harmonieuze leventje in elkaar en neemt Jannik (totaal onverwacht) de verantwoordelijkheid op voor de treurende kinderen  en in het bijzonder voor de reddeloze Sarah. Wanneer Michael na verloop van tijd plots weer voor de deur staat, breekt de hel pas echt los.

Brothers is een ontroerende, claustrofobische en ragfijne analyse van doodgewone mensen die in extreme situaties terechtkomen en daardoor emotioneel sterk worden getekend. Hoewel het verhaal niet bijster origineel is (denk aan Pearl Harbor) trapt Bier niet in de verleidende valkuil van een door pathos gedreven liefdesverhaal maar focust ze zich op de indiepe emotionele verscheurdheid van de herkenbare en goed uitgewerkte personages van vlees en bloed. Met de camera op de schouder en een scherp oog voor details levert ze een beklijvend, humaan en psychologisch sterk drama af waar schuldgevoelens, passie en intimiteit centraal staan met een puike ensemblecast. 

Genre: drama
Jaar: 2004
Regisseur: Susanne Bier
Cast: Ulrik Thomsen, Connie Nielsen, Nikolaj Lie Kaas, Solbjorg Hojfeldt, Bent Mejding
Land: Denemarken
Speelduur: 110 minuten

Related posts