Subscribe Now
Trending News

Blog Post

PIRANHA 3D
PIRANHA 3D (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

PIRANHA 3D 

Niet alleen haaien, krokodillen of spinnen waren geliefde dieren in animal attack-movies, ook piranha’s stonden steevast in het favorietenlijstje van wilde beesten die met plezier hun slachtoffers oppeuzelen en zo voor het nodige filmvertier zorgen. Deze bijtgrage vissen die je vooral in de rivieren van Zuid-Amerika aantreft, waren in 1978 voor het eerst te zien op het witte doek in de gelijknamige film van Joe Dante en zijn ondertussen bij het cultpubliek al even legendarisch als Jaws geworden. Vier jaar later verscheen de sequel Piranha II: The Spawning waar James Cameron één van de regisseurs van was, wat voor hem een lijdensweg werd die wellicht het boeiendste gedeelte van de film vormt. In 1995 was er nog een televisiefilm die niemand zich nog herinnert, maar de leukste – daarom niet de beste – was Piranha 3D van Alexandre Aja.

Deze Fransman weet maar al te goed hoe je gore met humor moet vermengen. Dankzij titels als High Tension en de remake van The Hills Have Eyes werd Aja snel een begrip in de horrorwereld en net zoals hij dat in Crawl met – jawel, een krokodil deed – dook hij met Piranha 3D opnieuw het woelige water in.

DINA MYER in PIRANHA 3D (c) The Movie Database (TMDB)
DINA MYER in PIRANHA 3D (c) The Movie Database (TMDB)


Een hevige trilling in het water zorgt ervoor dat duizenden prehistorische vissen in de zee terechtkomen. De miserie begint met een man die op een dobberend bootje opgepeuzeld wordt door kwaadaardige vissen en in geen tijd ligt de hele kuststad in hun vizier, nog wel net op het moment dat massa’s jongeren naar deze plaats zijn afgezakt om er uitbundig spring break te vieren. Elisabeth Shue, de sheriff van dienst, vindt dat het beter is om de hele stad te ontruimen, maar net zoals in Jaws is er niemand die naar de raadgevende hand der wet luistert, met alle tragische gevolgen vandien.

Piranha 3D is zeker geen perfecte film. Aja haalde naast de geslaagde gore en make up-effecten immers alles uit de kast om het publiek te laten “smullen” van de 3D-effecten, inclusief braaksel. Als je de film zonder brilletje op je snoet ziet dan is het resultaat vrij bedroevend om zien en vooral enorm gedateerd. Gelukkig zijn de laatste 40 minuten zo entertainend dat je dat allemaal vrij vlug vergeet en je nog kan genieten van een horrorprent die zichzelf geen seconde serieus neemt, maar waarin de doorsnee horrorfan met alle plezier zijn tanden zet. Piranha 3D is een film die zijn eigen tagline “sea, sex and blood” dan ook alle eer aandoet. 

Genre: horror
Jaar: 2010
Regisseur: Alexandre Aja
Cast: Elisabeth Shue, Adam Scott, Jerry O’Connell, Ving Rhames, Jessica Szohr, Steven R. McQueen, Christopher Lloyd, Richard Dreyfuss
Land: USA
Speelduur: 88 minuten

Related posts