Subscribe Now
Trending News

Blog Post

THE LADYKILLERS
THE LADYKILLERS (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

THE LADYKILLERS 

De kans is groot – mocht je ooit over The Ladykillers beginnen – dat men denkt dat je het over de overbodige remake van Ethan Coen en Joel Coen van 2004 hebt. Best vergeten deze handel en overgaan naar het origineel uit 1955 van Alexander Mackendrick, welke oprecht als één van de grappigste Britse films ooit wordt beschouwd.

Er zijn heel wat troeven om deze bonte stelling te staven. Allereerst is er natuurlijk het knotsgekke verhaal dat bijna zeventig jaar later nog even grappig is als toen, maar ook het feit dat deze film uit de Ealing Studios kwam. Deze in Londen gevestigde filmmaatschappij was niet alleen verantwoordelijk voor het gros van de Britse cinema, maar stond ook – zeker in de naoorlogse jaren – bekend voor zijn uitmuntende, grappige komedies.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat Alexander Mackendrick in de regiestoel zat. Zijn magnus opus was dan wel het drama Sweet Smell of Success, maar met Whisky Galore! uit de late jaren 40 wist men dat deze Ier begreep wat een goede komedie inhoudt.

KATIE JOHNSON in THE LADYKILLERS (c) The Movie Database (TMDB)
KATIE JOHNSON in THE LADYKILLERS (c) The Movie Database (TMDB)

En dan is er natuurlijk ook de onovertroffen cast. Naast een piepjonge Peter Sellers en Herbert Lom – met wie Sellers later in de Pink Panther-franchise zou spelen – is er ook Alec Guiness. Door de huidige generatie helaas gereduceerd tot Obi-Wan Kenobi uit de Star Wars-saga, maar ook een groot komiek zoals hij eerder liet zien in de Ealing-hits Kind Hearts and Coronets en The Lavender Hill Mob.  En uiteraard is er de onovertroffen 76-jarige Katie Johnson als het kranige oude dametje Mrs. Wilberforce. Regisseur Alexander Mackendrick vroeg aan de distributeur om – ondanks de klinkende namen – dat haar naam prominent boven de titel mocht staan omdat dit misschien haar laatste film zou kunnen zijn. De distributeur stemde in met het voorstel, maar helaas had Mackendrick gelijk want twee jaar later overleed de actrice.

THE LADYKILLERS (c) The Movie Database (TMDB)
THE LADYKILLERS (c) The Movie Database (TMDB)


Bijna de hele film speelt zich af in een bouwvallig huisje dat gelegen is in Argyle Street vlakbij het treinstation van St Pancras. De hoogbejaarde Mevrouw Wilberforce wil één van haar leegstaande kamertjes verhuren. De bejaarde dame laat zich charmeren door een zogezegde professor Marcus (Alec Guiness met waanzinnige valse tanden) die interesse heeft in de leegstaande plaats om het als repetitieruimte te gebruiken voor zijn strijkkwintet. De oude dame weet echter niet dat Marcus het hoofd is van een bende criminelen die van plan zijn om in King’s Cross een geldwagen te overvallen.

Het is de aanzet van een knotsgekke Britse komedie vol geslaagde grappen zonder dat het, ondanks de cartooneske uitwerking ervan, al te burlesk wordt. Een komedie van anderhalf uur zonder ook maar één gram te veel vet waardoor de film in een flash aan je voorbijraast en waarbij van alles – gaande van de charmante decors tot kibbelende oudjes – perfect werkt.


Genre: misdaadkomedie
Jaar: 1955
Regisseur: Alexander Mackendrick
Cast: Katie Johnson, Alec Guinness, Cecil Parker, Herbert Lom, Peter Sellers, Danny Green, Jack Warner, Frankie Howerd
Land: UK
Speelduur : 91 minuten

Related posts