Subscribe Now
Trending News

Blog Post

AALTRA
AALTRA (c) The Movie Database (TMDB)
België boven

AALTRA 

Met La Promesse, Rosetta en Le Fils bewezen de Waalse gebroeders Dardenne hun exquis en internationaal aantikkend talent voor beklijvende sociale drama’s. De filmende boegbeelden uit Wallonië werden in 2004 frappant voor de voeten gereden door de scenaristen, acteurs, regisseurs en regiogenoten Delépine en Kervern, met hun gitzwarte rolstoelkomedie Aaltra

Het verhaal is simpel maar onvoorstelbaar ad rem. Ben en Gus wonen pal naast elkaar ergens in een ruraal Frans gehucht. De ene komt aan de kost als hard labeurend agrariër. In zijn vrije uren piekert deze shabby kerel zich bijna depressief over de zelfmoord van zijn gemalin. De andere is een bediende in een keurig confectiepak die zich te pletter manoeuvreert omdat hij op zijn werk de accurate deadlines nauwelijks haalt. Om zich te ontspannen verstoort hij het vredige landschap op zijn gierende crossmotor. De twee ongelukkige gozers kunnen elkaar niet luchten en twisten als loepzuivere Tom en Jerry-klonen.

Op een dag escaleert hun vete, raken ze verwikkelt in een fanatieke vechtpartij en worden ze verpletterd door een tractor. Samen belanden ze in het ziekhuis en delen ze meteen dezelfde kamer. De medische diagnose is noodlottig: hun onderste ledematen zijn verlamd en beiden moeten de rest van hun leven in een rolstoel slijten. Ze overwegen zelfmoord maar beslissen uiteindelijk na veel discussie om naar Finland te ‘rijden’ waar de fabriek is gevestigd van het landbouwwerktuig dat ze verantwoordelijk achten voor hun handicap. Tijdens hun miserabele ‘rollende’ trip leren de invalide kemphanen elkaar beter kennen en worden ze tenslotte boezemvrienden. 

Aaltra is een zwarter dan zwart roadmovie die op het Filmfestival van Rotterdam, waar deze heerlijk maffe en originele Belgische tragikomedie in wereldpremière ging, bijna een Tiger Award én de publieksprijs binnenrijfde. In hun inventief en lichtjes oneerbiedig langspeelfilmdebuut – volledig gefilmd in contrasterend zwart-wit cinemascope waardoor de bijna abstract gestileerde landschapstableaus schril worden benadrukt – wordt droogkomisch de Kafkaëske strijd van het hulpeloze individu tegen de overmachtige multinationals innemend en met een vleugje Jacques Tati geschetst.

Deléphine en Kervern dikken hun sociale reflectie vol schrijnend menselijk leed bovendien zwartgallig aan door beroep te doen op een dram eigengereide collega’s zoals: Benoit Poelvoorde, Godin, Bucquoy en de meester van de ongezouten komedie Aki Kaurismaki, die door hun intelligente gastvertolkingen aan deze fabel een grotesk surrealistisch tintje geven.


Genre: komedie, roadmovie
Jaar: 2004
Regisseur: Benoît Delépine, Gustave Kervern
Cast: Benoît Delépine, Gustave Kervern, Jan Bucquoy, Benoît Poelvoorde, Noël Godin, Bouli Lanners, Aki Kaurismaki, Pierre Carl
Land: Frankrijk, België
Speelduur: 90 minuten

Related posts