Subscribe Now
Trending News

Blog Post

PLAYING GOD
PLAYING GOD (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

PLAYING GOD 

Ondanks de sterrencast is Playing God van Andy Wilson (zijn bekendste werk bestaat uit videoclips van Underworld) een zo goed als compleet vergeten film. In Amerika bestaat er wel een Blu-rayrelease op het weinig selectieve Kino Lorber, maar verder dan dit gaat de faam anno 2024 niet.

Nochtans waren de verwachtingen destijds vrij hoog, al was het maar omdat het de eerste film was met David Duchovny na zijn succes met The X-Files. Het mocht allemaal niet baten. Disney, die de film uitbracht via haar zustermaatschappij Touchstone Pictures zag de bui al lang hangen. Na een hele resem negatieve testvertoningen besloot het huis van de muis dat men de film moest gaan herwerken waardoor het zijn oorspronkelijke releasedatum mistte. Volgens Angelina Jolie die toen nog helemaal niet de bekendheid had die ze later zou kennen verdwenen hierdoor een paar pikante scènes in de prullenmand. De film bracht nauwelijks iets op en later zou David Duchovny in een interview toegeven dat het grootste probleem van de film het ontbreken van een script was.

En of je dat ziet! Scenarist Mark Haskell Smith was achteraf zo ontgoocheld in dit alles dat hij voortaan verkoos om boeken te schrijven. David Duchovny kruipt in de huid van Eugene Sands, een chirurg die zijn licentie verliest omdat hij apestoned een operatie uitvoerde waarbij de patiënt het leven laat. Een gegeven dat overigens zorgt voor één de slechtste flashbacks in een film die je ooit zag.

PLAYING GOD
PLAYING GOD (c) The Movie Database (TMDB)


Door zijn wilde nachtleven botst hij op de misdadiger Raymond Blossom (Timothy Hutton) die ziet hoe de arts het leven redt van iemand op de dansvloer zonder dat daar de hulpdiensten bij te pas komen. Zo’n hulpje kan hij wel gebruiken en daarom ontvoert hij de chirurg zodat mensen die met geweld afgeperst worden alsnog gered kunnen worden. Sands weigert maar kan niet naast de charme van Claire (Angelina Jolie), Blossoms liefje, kijken.

Playing God is noch een neo-noir noch een degelijke misdaadthriller, maar gewoon een slap aftreksel waarbij alleen David Duchovny en Angelina Jolie – die beide beter verdienen – opvallen. De misdaadintriges slaan nergens op, het verhaal is compleet ongeloofwaardig, maar de grootste opdracht van de kijker is toch om het anderhalf uur te rooien met een ronduit irritante en slecht acterende Timothy Hutton. Echte die-hardfans zullen hier misschien nog wat plezier uit kunnen puren,voor de rest zal het onverschillig de schouders ophalen worden.
Terecht.


Genre: misdaad, thriller, thriller
Jaar: 1997
Regisseur: Andy Wilson
Cast: David Duchovny, Timothy Hutton, Angelina Jolie, Michael Massee, Peter Stormare, Andrew Tiernan, Gary Dourdan, John Hawkes, Will Stewart
Land: USA
Speelduur: 94 minuten

Related posts