Subscribe Now
Trending News

Blog Post

AVALANCHE
AVALANCHE (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

AVALANCHE 

De rampenfilm Avalanche kreeg in het boek The Official Razzie Movie Guide van John Wilson een plaatsje in de lijst van de 100 meest amusante slechte films ooit gemaakt. Wie er een pak minder zal om heeft gelachen was producer Roger Corman. Hoewel de film – naar Corman-normen toch – één van de duurste producties van New World Pictures was, werd het ook één van de grootste flops uit zijn stal.

Corman had het anders wel goed bekeken. Doordat Meteor – die ander verguisde rampenfilm met Sean Connery en Natalie Wood uit 1979 – financiële problemen kreeg, besloot men om te snoeien in de special effects. De beelden geraakten echter niet verloren, want American International Pictures kocht de lawineffecten op om ze in Avalanche te gebruiken. Het gevolg is dat je met dure scènes zit die helemaal niet passen bij de rest. Zo zie je een spectaculaire sneeuwlawine die een paar seconden later gevolgd wordt door een huisje dat overduidelijk van karton is gemaakt. Ook de sneeuweffecten waren om te huilen. Er werd overmatig piepschuim gebruikt, en dat merk je.

Rock Hudson in Avalanche
ROCK HUDSON in AVALANCHE (c) The Movie Database (TMDB)

Regisseur Corey Allen – geen familie van rampenfilmspecialist Irwin Allen – zag de bui al een hele tijd hangen. Met Mia Farrow en Rock Hudson had hij wel een sterrencast op zak, maar voor de rest niks. Het duurt dan ook tot de vijftigste minuut vooraleer er sprake is van wat dreigende sneeuw. Tot dan moet je het doen met nietszeggende dialogen die een veel te hoog soapgehalte hebben om langer dan drie minuten de aandacht vast te houden.

Het laatste halfuur zit vol met klungelige stunts die ongewild op de lachspieren werken en daardoor de grote verveling wegnemen van het eerste, oersaaie uur. Naast gekibbel en het nuttigen van drankjes krijg je nietszeggende wintersportbeelden van mensen op de skilatten of van sneeuwscooters die dienstdoen als botsautootjes. De cast is al even verveeld als de kijker, waardoor je houterige, nietszeggende vertolkingen hebt die nergens op slaan. So bad it’s good? Niet echt, tenzij je anderhalf uur te veel tijd in je leven hebt…


Genre: rampenfilm
Jaar: 1978
Regisseur: Corey Allen
Cast: Rock Hudson, Mia Farrow, Robert Forster, Jeanette Nolan, Rick Moses
Land: USA
Speelduur: 91 minuten

Related posts