Subscribe Now
Trending News

Blog Post

BLUE GATE CROSSING
BLUE GATE CROSSING (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

BLUE GATE CROSSING 

“Tales of a changing China” is het gezamenlijk project van zes jonge Taiwanese regisseurs waarbij zij zich verbinden om elk een persoonlijke langspeelfilm te realiseren en dat uiteindelijk de moderne Chinese jeugd een herkenbaar, realistisch en representatief gezicht moet geven. Na Beijing Bicycle en Betelnut Beauty is Yee Chih-Yens Blue Gate Crossing, het derde deel van dit uitdagend, origineel en hoogst interessant opzet.

Hoewel in Taiwanese prenten vaak wordt gereflecteerd over de groeipijnen van jongeren is het niet gebruikelijk dat men inzoomt op hun ontluikende seksualiteit. Net als in zijn debuut Lonely Hearts Club uit 1995, focust reclamefilmer Yen zich ook nu weer op brandend actuele thema’s als homoseksualiteit en adolescentie. Het verhaal speelt zich af in Taipei, de Machiavellistische hoofdstad van Taiwan.

BLUE GATE CROSSING (c) The Movie Database (TMDB)
BLUE GATE CROSSING (c) The Movie Database (TMDB)

Twee meisjes en een jongen van 17 jaar krijgen onderwijs op eenzelfde school. De vastberaden en knappe Lin Yuehzhen en de introverte en onzekere Meng Kerou, zijn twee hartsvriendinnen. Lin is stapel op zwemmer en posterface Zhang Shihao en is verleid door zijn charismatische uitstraling en zijn kleurrijk hemd vol palmbomen. Ze droomt van een romantische toekomst met deze knappe charmeur en verzamelt stiekem allerlei prularia die hem toebehoren. Ze durft hem echter haar vurige liefde niet rechtstreeks verwoorden en schakelt haar boezemvriendin in om haar intieme boodschap over te brengen. De mooie knaap is in de wolken maar is van mening dat Meng een schuilnaam gebruikt om haar eigen gevoelens te verdoezelen en geen gezichtsverlies te lijden. Dit misverstand vormt de aanleiding tot een ironische opeenvolging van kleine, maar emotioneel grote gebeurtenissen in het leven van dit jeugdig trio en is voor Yen de directe aanleiding om op een fijnzinnige en gracieuze manier aan te tonen hoe de overgang van adolescentie naar volwassenheid kan verlopen.

Blue Gate Crossing is een ingetogen en minimalistisch ‘coming-of-age’ portret waarin uiterst subtiel aandacht wordt geschonken aan de universele moeilijkheden tot communiceren. De poëtische mis-en-scène, de kleurenpracht, de knappe beeldencomposities en het sfeervolle vraag-hem-of-hij-me-leuk-vindt-scenario en vooral de frisse acteerprestaties en het funest omzeilen van goedkope melo en vals sentiment zorgen voor een fraai en gevoelig filmpje. Kortom: Blue Gate Crossing is Oost-Aziatische cinema op zijn best.


Genre: drama
Jaar: 2002
Regisseur: Yee Chih-Yen
Cast: Chen Bo-Lin, Guy Lun-Mei, Liang Shu-Hui, Joanna Chou
Land: Taiwan
Speelduur: 83 minuten

Related posts