Subscribe Now
Trending News

Blog Post

BIN JIP
BIN JIP (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

BIN JIP 

De Zuid-Koreaanse autodidact Kim Ki-duk – een ex-straatvechter die zijn opleiding als monnik afbrak om te gaan schilderen – is één van de meest succesvolle Aziatische regisseurs van de laatste decennia. Na zijn erotische huiverprent The  Isle, het zintuiglijke meesterwerk Spring, Summer, Fall, Winter…and Spring en Samaria – goed voor een Zilveren Beer in Berlijn – schetst hij in Bin Jip het minzame portret van een ongewone inbreker.

LEE SEUNG-YUN in BIN JIP (c) The Movie Database (TMDB)
LEE SEUNG-YUN in BIN JIP (c) The Movie Database (TMDB)


Tae-Suk is een jonge sociale outcast die op zijn snelle motor rondtrekt op zoek naar leegstaande huizen waarin hij tijdelijk kan verblijven. Hoewel hij privé-eigendommen illegaal betreedt, is hij geen crimineel in de letterlijke betekenis van het woord. Als hij intrekt in een leeg huis (Bin Jip betekent ‘leeg huis’) kruipt hij in bad, eet hij de ijskast leeg, doet hij de was, poetst hij grondig de woonkamer en repareert hij deskundig de kapotte uurwerken. Soms wordt hij wel eens door een bewoner betrapt. Zo staat hij tijdens één van zijn kraaksessies plots oog in oog met Sun-Houa. Deze aantrekkelijke maar schuwe vrouw wordt hevig mishandeld door haar man. Wanneer haar agressieve echtgenoot thuiskomt, leert Tae-Suk hem koelbloedig een gewelddadig lesje en neemt hij de ongelukkige vrouw des huizes mee op de motor. Tae-Suk heeft nu een stille partner met wie hij zijn eigenaardig leventje verder kan zetten. De twee zonderlingen worden verliefd op elkaar en vinden een aparte manier om intens en ongestoord hun passie met elkaar te delen.

Bin Jip is een heel ongewoon en lyrisch liefdesverhaal dat niemand onberoerd zal laten. Hoewel de personages sociale achtergrond missen, het verhaal flinterdun is en er amper een woord wordt gesproken, heeft Ki-duk je van bij de aanvang in zijn greep. De minimalistische aanpak, de sobere vormgeving, de prachtige beeldcomposities, de sterke acteursregie, de ingetogen stijl, de spirituele cameravoering, de mystieke symboliek en de subtiele manier waarop de intense emoties van de naar liefde hunkerende mensen van vlees en bloed in beeld worden gebracht, getuigen van genialiteit. Maar let op, want ook in dit sereen ‘overlevingsdrama’ laat Ki-duk af en toe zijn (gekende) sadistische trekjes de vrije loop!   
 


Genre: thriller, romantiek
Jaar: 2004
Regisseur: Kim Ki-duk
Cast: Jae Hee, Lee Seung-yeon, Kwon Hyuk-ho
Land: Zuid-Korea
Speelduur: 88  minuten                                       

Related posts