Subscribe Now
Trending News

Blog Post

THE STRAWBERRY BLONDE
THE STRAWBERRY BLONDE (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

THE STRAWBERRY BLONDE 

Biff Grimes (James Cagney) is een beginnende tandarts op zoek naar meer betalende klanten. Zijn vrouw Amy Lind, innemend en charmant vertolkt door Olivia de Havilland, staat op het punt om hem mee te vragen op een zondagse wandeling. Op dat moment krijgt hij telefoon van een mogelijke nieuwe klant. 

Dit telefoongesprek zal de hefboom vormen naar een lange flashback. Een reeks van gebeurtenissen die leiden tot Grimes huidige situatie. Fris aan deze romantische komedie is dat die subtiel de draak steekt met een aantal thema’s zoals bv. de vrijgevochten vrouwen versus conservatieve vrouwen en snobisme.  Ook de cruciale rol die de song And The Band Played On doorheen de film speelt, is een leuke extra doorheen de film. De cast aangevoerd door James Cagney , Olivia de Havilland en Rita Hayworth  spelen de pannen van het dak. 

THE STRAWBERRY BLONDE (c) The Movie Database (TMDB)
THE STRAWBERRY BLONDE (c) The Movie Database (TMDB)

Eigen aan veel (romantische) komedies is het opduiken van een soort sidekick . Ook dit gegeven duikt op in The Strawberry Blonde en wel de figuur van de loopse vader van Biff Grimes (gespeeld door Alan Hale) wat bij momenten tot charmant gegniffel leidt . 

De film was voor mij mijn eerste kennismaking met het werk van regisseur Raoul Walsh. Een zeer geslaagde nog wel! Deze romantische komedie is een luchtige remake van One Sunday Afternoon uit 1933 met onder meer Gary Cooper en werd net als het origineel een hit.

Regisseur Raoul Walsh zou in 1948 nog een derde versie draaien van dit verhaal, opnieuw met de titel One Sunday Afternoon. Wel met een schijnbaar minder glamour-cast als die uit zijn geweldige versie uit 1941. In deze laatste versie stak hij modernere elementen zoals auto’s in plaats van paard en koets. Ook de manier van afsluiten heb ik nog nooit eerder gezien bij een romantische komedie: een leuke charmante uitsmijter waarin de maker de kijkers erbij betrekt. 


Genre: romantiek, komedie
Jaar: 1941
Regisseur: Raoul Walsh
Cast:  James Cagney, Olivia De Havilland, Rita Hayworth, Alan Hale
Land: USA
Speelduur: 99 minuten          

Related posts