Subscribe Now
Trending News

Blog Post

MALONE
MALONE (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

MALONE 

In 1987 was Burt Reynolds al lang niet meer de ster die hij in de jaren 70 was. In Amerika lokte hij met films als Stick of Heat (niet de Michael Mann-film) nog wel fans naar de bioscoopzalen, maar daarbuiten ging dat toch een pak moeilijker. Bovendien doken geruchten op dat hij aan aids leed en kwam hij in opspraak omdat hij tijdens de opnames van Heat regisseur Dick Richards had geslagen. Ondanks alle heisa kreeg Burt Reynolds toch een dikke 3 miljoen dollar voor Malone.

Een rol die losjes gebaseerd is op de western Shane met Alan Ladd, waarin een voormalige revolverheld een familie helpt die wordt geterroriseerd door een rijke veehouder en zijn kompanen. Reynolds vond wel dat de rol op zijn lijf geschreven was, maar moest toch eerst afwachten of Gérard Depardieu en Christopher Lambert niet toehapten, zij waren eerste keus. De concurrentie was anders niet mis, want volgens IMDb dachten de producers volop aan namen als Clint Eastwood, Harrison Ford, Richard Gere, Mel Gibson, Michael Keaton, Kurt Russell, Arnold Schwarzenegger en Sylvester Stallone.

CYNTHIA GIBB in MALONE (c) The Movie Database (TMDB)
CYNTHIA GIBB in MALONE (c) The Movie Database (TMDB)

Het verhaal van Richard Malone kwam uiteindelijk in de schoenen van Reynolds terecht. Deze wraakthriller doet wat denken aan First Blood (een vreemdeling die niet welkom is in een dorpje). Malone werd matig onthaald en is nu zelfs een compleet vergeten film geworden.

Harley Cokeliss, die de tweede regisseur was van Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back en ook de cultfilms Battletruck en Dream Demon draaide, kiest volop voor de brute actie. Malone is een CIA-agent die zijn job niet meer ziet zitten en de rust opzoekt in het landelijke Oregon. Door autopech komt hij in een benzinestation terecht dat gerund wordt door de oude
Paul Barlow (Scott Wilson) en zijn 17-jarige dochter Jo (de altijd knappe – all American girl –  Cynthia Gibb). Het klikt tussen Jo en Malone met soms vreemde oneliners als “I just think that in a couple of years you can screw me”, maar Malone moet niet alleen hitsige tienerdochters van zich afschudden, ook de louche Charles Delaney (Cliff Robertson) die – geruggesteund door een corrupte sheriff – al het onroerend goed opkoopt en als blanke nationalist droomt droomt om via de politiek Amerika terug te geven aan de echte Amerikanen. En dat bijna veertig jaar voor Donald Trump.

Malone is vooral een wraakthriller waarin Reynolds ongegeneerd mag paraderen en wel met kurkdroge, niet altijd goed werkende grapjes. Hoe gedateerd het er ook uitziet, is de film vrij entertainend. Ten minste als 80’s-actie je ding is, want het netvlies wordt aan de lopende band geterroriseerd door ontploffingen en de film zit vol karikaturale personages. Je kan bezwaarlijk zeggen dat Malone goede cinema is – dat is het ook niet – maar wel hersenloze fun zoals men dat alleen maar in de eighties kon verzinnen.


Genre: actie
Jaar: 1987
Regisseur: Harley Cokeliss
Cast: Burt Reynolds, Lauren Hutton, Cliff Robertson, Kenneth McMillan, Cynthia Gibb, Scott Wilson, Alex Diakun
Land: USA
Speelduur: 92 minuten

Related posts