Subscribe Now
Trending News

Blog Post

FINAL EXAM
FINAL EXAM (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

FINAL EXAM 

Wie in het begin van de jaren 80 geen geld bezat, maar toch de ijdele hoop had om poen en roem te verdienen in de filmwereld, maakte maar beter een slasher. Met zowel Halloween en vooral Friday the 13th werd bewezen dat het kon. Het gevolg was dan ook dat je geconfronteerd werd met een niet te tellen aantal copycats. De ene al leuker dan de andere, of in het andere geval slechter dan wat je vreesde.

Er werd geen enkele moeite genomen om de gelijkenissen te verbergen. Integendeel, hoe meer de film erop geleek, hoe beter de film het deed in de videotheken. Final Exam is daar zo’n typisch voorbeeld van. De eerste vijf minuten lijken zo sterk op een nooit eerder geziene beelden uit Friday the 13th dat het ronduit gênant wordt, maar daar schaamde Jimmy Huston, die later nog het script van de eightieshit Running Scared zou schrijven, zich niet voor. Critici vonden de film terecht niks, maar doordat de film deel uitmaakte van de “gevreesde” video nasties werd er over dit niemendalletje gesproken en is het tot op vandaag een cultfilm.

CECILE BAGDADI in FINAL EXAM (c) The Movie Database (TMDB)
CECILE BAGDADI in FINAL EXAM (c) The Movie Database (TMDB)

Final Exam is niet zo zeer een bloederige slasher, want er gebeurt amper iets, wel een so bad it’s so good movie, ook al wordt het na een tijdje een net iets te vervelende rit. Alles draait om een seriemoordenaar die rondhangt op een middelbare school. Het begint met een vrij leuke moord in een cabriolet, maar eens daarna moet je wachten tot het rommelige einde tot de lijken letterlijk uit de kast vallen. Ondertussen wordt de slasher opgevuld met scènes die zo uit een sekskomedie konden komen, zoals deze waarin de wulpse studente zonder verpinken de prof scheikunde het bed in praat.

Het grote probleem is dat de angstfactor die nooit benut wordt. Er sluipt wel een moordenaar rond, maar nooit veschijnt hij in beeld of zie je hoe de kelen worden overgesneden. De jump scares moeten het hebben van een zwarte bestelwagen die ergens geparkeerd staat, maar verder gaat het niet. Voeg daar ook nog eens het houterige, en bij momenten om te schamen camerawerk aan toe, en je weet dat Final Exam vooral voer is voor slasherfans die vinden dat deze titel absoluut moet aangevinkt worden.


Genre: slasher
Jaar: 1981
Regisseur: Jimmy Huston
Cast: Cecile Bagdadi, Joel S. Rice, DeAnna Robbins, Sherry Willis-Burch, Timothy L. Raynor
Land: USA
Speelduur: 89 minuten

Related posts