Subscribe Now
Trending News

Blog Post

FROM BEYOND THE GRAVE
FROM BEYOND THE GRAVE (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

FROM BEYOND THE GRAVE 

Hoewel het een segment was dat destijds binnen in het horrorgenre ontzettend populair was, is tegenwoordig de anthologie-methode zo goed als onbestaande. Creepshow en Tales From The Crypt zijn zonder meer de bekendste voorbeelden ervan, maar ook de Amicus, de Britse studio van Milton Subotsky en Max Rosenberg, die kon doorgaan als de concurrent van Hammer, deed zijn duit in het zakje. From Beyond The Grave was de laatste die ze hebben gemaakt en werd voorafgegaan door Dr Terror’s House of Horrors, Torture Garden, The House That Dripped Blood, Tales from the Crypt, Asylum en The Vault of Horror. Een voor één namen die iedere horrorliefhebber doen smullen van plezier.

Bij iedere anthologiefilm heb je een rode draad nodig en die werd gevonden in de persoon van Peter Cushing. Hij deed dat al eens eerder in Dr. Terror’s House of Horrors. Cushing is de eigenaar van de antiekwinkel Temptations Unlimited volgestouwd met oude rommel, die je maar beter niet mee naar huis neemt. Vier klanten zwichten voor de prullaria waardoor hun leven snel in een nachtmerrie verandert.

PETER CUSHING in FROM BEYOND THE GRAVE (c) The Movie Database (TMDB)
PETER CUSHING in FROM BEYOND THE GRAVE (c) The Movie Database (TMDB)

Zoals dat zo vaak het geval is bij een raamvertelling is het ene verhaal al wat sterker dan het andere, waardoor je ongewild een ietwat onevenwichtige film krijgt. Alle verhaaltjes kwamen uit de pen van R. Chetwynd-Hayes, die ook het verhaal van The Monster Club verzon. De regie werd in de handen gestopt van Kevin Connor. Hij begon zijn carrière als editor van het veelgeprezen Oh! What a Lovely War, maar creëerde na zijn regiedebuut From Beyond the Grave nog aardige horrortitels zoals Motel Hell of The House Where Evil Dwells.

Ondanks het minuscule budget kon de film rekenen op een ware sterrencast, ten minste voor het genre toch. Naast Peter Cushing had je seksbom Diana Dors in een atypische rol die wat doet denken aan ma Flodder, Lesley-Anne Down of karakterkop Donald Pleasence die met zijn dochter Angela Pleasence een gezin de stuipen op het lijf jaagt.

Het eerste segment The Gatecrasher is samen met het tweede An Act of Kindness (dat met Donald Pleasence) veruit het beste. Het wordt nooit bloederig, zelfs nooit creepy, maar From Beyond the Grave staat garant voor anderhalf ouderwetse horrorfun. De film is uitgebracht op het Warner-label in hun prachtige Warner Archive-collection. Onweerstaanbaar voor horrorliefhebbers die dol zijn op Britse griezeltitels uit de jaren 70, voor de rest is dit een aangenaam – weliswaar vergeetbaar – tussendoortje.


Genre: horror
Jaar: 1974
Regisseur: Kevin Connor
Cast: Peter Cushing, Donald Pleasence, Ian Bannen, Diana Dors, David Warner, Ian Ogilvy, Lesley-Anne Down, Jack Watson
Land: UK
Speelduur: 97 minuten

Related posts