Subscribe Now
Trending News

Blog Post

BREAKOUT
CHARLES BRONSON in BREAKOUT (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

BREAKOUT 

Hoewel de jaren 70 garant stonden voor het beste van de cinema, was het ook een beetje het decennium van de macho. Clint Eastwood en Burt Reynolds waren sowieso de grootste sterren van dit soort films, maar je had ook nog Charles Bronson, die in zowat in iedere film als een ‘loner’ het recht laat zegevieren. Breakout uit 1975 is ook zo’n film, al was het de bedoeling dat Kris Kristofferson naast Robert Duvall de hoofdrol zou spelen. Kristofferson trok zich echter terug uit het project en werd vervangen door Charles Bronson, die met de kaskrakers Death Wish en Hard Times inmiddels immens populair was. Het klikte tussen Bronson en regisseur Tom Gries, want in hetzelfde jaar maakten de twee ook nog de western Breakheart Pass. Naast Robert Duvall (deze keer met haar!) was ook Jill Ireland, in het echte leven de echtgenote van Bronson, van de partij. Breakout werd hun achtste film samen.

BREAKOUT (c) The Movie Database (TMDB)
BREAKOUT (c) The Movie Database (TMDB)

Harris Wagner (John Huston, altijd prima inzetbaar als acteur als je een chagrijnige klootzak nodig hebt) vermoedt dat zijn kleinzoon Jay Wagner (Robert Duvall) betrokken is bij allerlei snode plannen waar de CIA deel van uitmaakt. Harris laat CIA-medewerker Cable (Paul Mantee) een moord regelen in Mexico die in de schoenen wordt geschoven van Jay. Hij belandt zodanig 28 jaar achter de Mexicaanse tralies. Jay’s vrouw Ann (Jill Ireland) laat het hier niet bij en huurt de Texaanse piloot Nick Colton (Charles Bronson) om hem te bevrijden.

Hoe onlogisch en ongeloofwaardig de hele ontsnapping er ook uitziet, toch is het verhaal toch gebaseerd op een echte ontsnapping per helikopter uit een Mexicaanse gevangenis in 1971. Omdat het Mexicaanse regime allesbehalve rooskleurig wordt afgebeeld, stond de Mexicaanse regering niet toe dat Breakout daar werd gefilmd en moest de crew de opnames afwerken in in een fort in de Franse Pyreneëen.

Breakout duurt net iets meer dan anderhalf uur en is spannend van de eerste tot de laatste minuut. Vrouwen moeten wel alleen maar mooi wezen, Randy Quaid loopt verkleed als een vrouw rond en alle eigenschappen van macho Bronson worden netjes afgevinkt, toch is dit een niet te missen film voor wie houdt van ouderwets 70’s-avontuur en wilde achtervolgingen. De film is uitgebracht op Blu-ray bij Kino Lorber (regiogebonden dus), maar is ook te vinden op de Duitse markt.


Genre: actie
Jaar: 1975
Regisseur: Tom Gries
Cast: Charles Bronson, Robert Duvall, Jill Ireland, John Huston,Randy Quaid, Sheree North, Alejandro Rey, Emilio Fernández, Paul Mantee, Alan Vint, Roy Jenson
Land: USA
Speelduur: 96 minuten

Previous

BREAKOUT

Related posts