Subscribe Now
Trending News

Blog Post

BLUE THUNDER
BLUE THUNDER (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

BLUE THUNDER 

Het lijkt nu quasi onmogelijk, maar in de jaren 80 waren films met helikopters best wel populair. De bekendste voorbeelden zijn sowieso Airwolf met Jan-Michael Vincent en deze Blue Thunder. Twee titels die ook series werden, ofschoon geen mens zich nog de reeks van Blue Thunder herinnert. Met de film is dat gelukkig anders en dat komt in de eerste plaats door de degelijke regie van John Badham, die weet hoe een actiefilm er moet uitzien (denk maar aan WarGames of de Nikita-remake Point Of No Return), en zijn fantastische cast. Zoals altijd moet je er de irritante overacting van Malcolm McDowell bijnemen, maar er is ook nog Roy Scheider.

Naast zijn rol in The French Connection blijft Roy Scheider vooral bekend als de kustwachter Chief Brody, die het moet opnemen tegen Jaws. Scheider bedankte voor Jaws 3-D omdat hij hoopte de rol te krijgen in The Verdict, maar moest de duimen leggen tegen Paul Newman en zich tevreden stellen met Blue Thunder. Scheider hield er niet alleen een vriendschap met Malcolm McDowell aan over, maar hij kon ook samenspelen met Warren Oates, die doodziek was en een paar maanden voor de première overleed.

BLUE THUNDER (c) The Movie Database (TMDB)
BLUE THUNDER (c) The Movie Database (TMDB)

Eigenlijk kan je het concept van Blue Thunder het best vergelijken met dat van Robocop. Los Angeles is een gevaarlijke stad waar de politie geen controle meer over heeft. Als een soort van Big Brother wordt de Blue Thunder geïntroduceerd, een ultramoderne en zwaar bewapende helikopter die alles ziet. Frank Murphy (Roy Scheider) wordt geselecteerd om de Blue Thunder uit te testen, maar die heeft zo zijn bedenkingen over dit staaltje geweld en komt daardoor lijnrecht tegenover de projectpiloot (Malcolm McDowell) te staan.

Het is vooral het compleet ongeloofwaardige script dat zwaar op de film weegt. Politieke intriges in Hollywood-formaat die zo ridicuul zijn dat je ze voor geen seconde serieus neemt. Top zijn dan weer de actiescènes en de fenomenale shots boven Los Angeles die kunnen dienen als een uniek tijdsbeeld. Door de verouderde technologie ziet Blue Thunder er best wel wat gedateerd uit, toch blijft het een aangename actiefilm waar liefhebbers van eightiesvermaak met plezier van zullen smullen.


Genre: actie
Jaar: 1983
Regisseur: John Badham
Cast: Roy Scheider, Warren Oates, Candy Clark, Daniel Stern, Malcolm McDowell
Land: USA
Speelduur: 109 minuten

Related posts