Subscribe Now
Trending News

Blog Post

LES PÉTROLEUSES
LES PETROLEUSES (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

LES PÉTROLEUSES 

In de jaren 50 en 60 was de Franse cinema ondenkbaar zonder Brigitte Bardot. Hoewel ze iedere dag op de cover van elk boulevardblaadje te zien was en regelmatig mocht samenwerken met Jean-Luc Godard, waardoor ze één van de leading ladies werd van de nouvelle vague, had ze het in het begin van de jaren 70 behoorlijk moeilijk om een degelijke rol te vinden. Een van haar laatste grote rollen werd Les Pétroleuses uit 1971. De enige reden waarom deze film werd gemaakt was voor het vrouwelijk schoon. De internationale titels logen er niet om. In Amerika werd hij uitgebracht onder Savage Hordes of She-Devils, terwijl men het Vlaamse publiek naar de cinema wilde lokken met de titel Ontembare Vrouwen In Het Wilde Westen.

De regie van deze Frans-Brits-Spaans Italiaanse komische western kwam in de handen van Christian-Jaque. Een niet zo bekende naam, maar wel iemand met 60 films op zijn actief, die vooral dacht aan de opbrengsten in plaats van aan de artistieke insteek, zoals bijvoorbeeld bij het vrij gewaagde Madame Sans-Gêne met Sophia Loren of de mantel- en degenfilm La Tulipe Noire met Alain Delon. De keuze voor Bardot was voor de hand liggend. Niet alleen omdat ze nog altijd Frankrijks mooiste was, maar ook omdat ze een paar jaar eerder aan de zijde van Jeanne Moreau in Louis Malle’s Viva Maria! haar mannetje stond in een western. Dat haar tegenspeelster Claudia Cardinale was had dan weer alles te maken met – naast haar sexy looks – het gigantische succes van haar iconische rol in Sergio Leone’s Once Upon A Time In The West.

Les Pétroleuses
LES PÉTROLEUSES (c) The Movie DataBase (TMDB)

Een zo goed als Frans onderonsje en dus werd er bij alleen Frans gesproken. Dat komt wel wat sullig over voor een verhaal uit het Wilde Westen, maar in het fictieve dorp Bougival Junction, , gesticht door migrerende Fransen, past het wel. Net zoals elk stadje in Texas kreunt ook Bougival Junction onder de terreur van misdaadbendes. Door de bende van Frenchie King (Brigitte Bardot), bestaande uit sexy vrouwen in een zwart pak zoals alleen Quentin Tarantino ze zou kunnen bedenken, is geen enkele trein meer veilig. Een van de slachtoffers is Doc Miller (Henry Czarniak), die een verkoopakte van de ranch van Little P vervoert. Een belangrijke plaats, want er is olie aanwezig. Het toeval wil dat de landkaart in handen komt van Frenchie King en de verkoopakte in die van de ontembare Marie Sarrazin (Claudia Cardinale).

Zoals te verwachten viel heeft deze westernkomedie zowel letterlijk als figuurlijk maar weinig om het lijf. De film uit 1971 beperkt zich wel tot blote konten of decolletés die net iets te diep gaan, maar voor de rest ligt de nadruk bij Christian-Jaque op zijn twee leading ladies.
De chemie tussen Cardinale en Bardot is veel te theatraal, maar goed genoeg om je 90 minuten te laten meeslepen in deze ongein, die het moet hebben van Franse kolder zoals een stotterende stationschef of een klungelige sheriff, die steeds achter zijn weggelopen paard moet aanhollen. Leuk om eens te zien, nog leuker om naar te kijken, maar daarmee is alles gezegd over Les Petroleuses.


Genre: western, komedie
Jaar: 1971
Regisseur: Christian-Jaque
Cast: Brigitte Bardot, Claudia Cardinale, Michael J. Pollard, Henry Czarniak
Land: Frankrijk, Italië, Spanje, UK
Speelduur: 94 minuten

Related posts