Subscribe Now
Trending News

Blog Post

THE HOUSE ON THE EDGE OF THE PARK
DAVID HESS in THE HOUSE ON THE EDGE OF THE PARK (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

THE HOUSE ON THE EDGE OF THE PARK 

Het aantal films van Ruggero Deodato is niet alleen een waslijst, maar naar eigen zeggen ook één die uitblinkt in rommel. De Italiaan, die mocht werken voor Roberto Rossellini en spaghettiwestern-veteraan Sergio Corbucci, ziet zijn poliziottesco Live Like a Cop, Die Like a Man als zijn beste werk, maar bij het grote publiek blijft hij vooral bekend om Cannibal Holocaust, door velen wordt beschouwd als één van de meest brute films uit de filmgeschiedenis. De geruchtenmolen ging zelfs zo hard draaien dat de cineast gearresteerd werd op verdenking van moord, maar verder dan schaamteloze dierenmishandeling ging zijn exploitatiefilm niet.

Zowat tegelijkertijd maakte hij ook The House on the Edge of the Park (La casa sperduta nel parco). De film opent wel met beelden van de toen nog intacte World Trade Center, maar voor de rest werd alles opgenomen in een villa in een buitenwijk van Rome. De film kreeg de bedenkelijke – maar marketinggewijs de fantastische – reputatie dat het de meest gecensureerde van de video nasties werd.

THE HOUSE ON THE EDGE OF THE PARK (c) The Movie Database (TMDB)
THE HOUSE ON THE EDGE OF THE PARK (c) The Movie Database (TMDB)


Over de oorsprong van de film lopen de meningen tamelijk uit elkaar. Gianfranco Clerici die het verhaal schreef, beschouwt The House on the Edge of the Park als een losse remake van The Last House on the Left uit 1972 van Wes Craven. Een vergelijking die nog eens sterk onderstreept werd door hoofdrolspeler David A. Hess, die in beide films zat. Ruggero Deodato zelf vond de vergelijking nergens op slaan en zei dat hij zich baseerde op het bloedbad in Circeo, één van de beroemdste criminele feiten uit Italië.

Dat zou best wel kunnen, want hoewel de vrouwen ook in The House on the Edge of the Park geregeld verkracht worden – met op de achtergrond wat romantische muziek – is de film een typische home invasion-titel. Zoals Funny Games, maar dan wel op zijn Italiaans en zonder het genie van Michael Haneke.

Alex (David A Hess) en zijn vriend Ricky (Giovanni Lombardo Radice) nodigen zichzelf uit op een feestje nadat ze een koppel hebben geholpen met het repareren van hun auto. De twee party crashers zijn echter alleen maar uit op geweld en na een bijzonder partijtje poker ontaardt het feestje in een slachtpartij.

Dit soort film – laten we daar maar eerlijk in zijn – bekijk je natuurlijk voor de sensatie. Hoewel best spannend, wordt veel tenietgedaan door het slechte acteerspel. De vrouwen werden dan ook gerekruteerd uit het pornomilieu. David A. Hess ging er dan ook prat op dat hij echte seks had met Annie Belle voor hun scène. Behalve veel bloot, is de film ook kampioen qua overacting. Let vooral op de allerlaatste minuten met een gil die maar blijft duren. Ruggero Deodato vond het nodig om de film nog een twist mee te geven, maar die is zo van de pot gerukt dat je er met open mond naar blijft staren. Hoewel langdradig doet The House on the Edge of the Park wat hij hoort te doen. En voor wie dit stukje Italiaans verderf in zijn thuiscollectie wil is er goed nieuws, want 88 Films heeft die nu ook op 4K.


Genre: thriller, home invasion
Jaar: 1980
Regisseur: Ruggero Deodato
Cast: David A. Hess, Annie Belle, Christian Borromeo, Giovanni Lombardo Radice, Marie Claude Joseph, Gabriele Di Giulio, Brigitte Petronio, Karoline Mardeck, Lorraine De Selle
Land: Italië
Speelduur: 91 minuten

Related posts