Subscribe Now
Trending News

Blog Post

A LA PETITE SEMAINE
À LA PETITE SEMAINE (c) IMDB Pro
Flashback

A LA PETITE SEMAINE 

Film noir is een door filmcritici bedachte term die staat voor het type film met een sombere toon en een pessimistische teneur waarin gedesillusioneerde en eenzame schurken de plak zwaaien. Met À la Petite Semaine bewijzen onze zuiderburen nog maar eens dat ze in dit filmgenre heer en meester zijn. 

Jacques (Gérard Lanvin) is een gerespecteerde crimineel van 50 jaar die na 5 jaar brommen in de bajes van Parijs, door zijn vriendenkring warm wordt onthaald in hun sfeervolle stamkroeg  Chez Roger, het middelpunt van de karakteristieke wijk Saint-Ouen. De champagne vloeit rijkelijk en de bezadigde Jacques geniet met volle teugen van het bonte gezelschap. Uiteraard is zijn oude gabber en eeuwige dromer Francis van de partij. Het ontvangstcomité wordt opgevrolijkt door Didier (Jacques Gamblin), een energieke nieuwkomer met doortastende ambities. Het kwiek enthousiasme van het groentje roept bij de getekende Jacques  herinneringen op toen hij als “petit criminel” zijn eerste (mis)stappen zette in de flamboyante  onderwereld. Als geharde gangster beseft Jacques nu dat het milieu niet het portaal is naar innerlijke rust. Maar de vicieuze cirkel van de misdaad doorbreken is een bijna onmogelijke queeste. Misschien kunnen vrouwen zorgen voor enig soelaas in dit onvermijdelijk fatum.  Maar zoals het hoort in dit midden is er geen tijd voor levensbeschouwelijk gemekker en wacht hun alweer een nieuwe en uitdagende klus.

À la Petite Semaine is na het gelauwerde Kennedy et Moi, de tweede filmregie  van de eigengereide en populaire Franse acteur Sam Karmann. Ook nu exploreert hij de thematiek van het onvermijdelijke noodlot en het schrijnend gebrek aan enige determinerende levenskeuze. Zoals de titel aangeeft, zoomt Karman in op zeven dagen uit het leven van een trio boeven. Een week die dag na dag en voor ieder apart, een andere bestemming aan hun voortbestaan zal geven. Karman omzeilt de clichés van het cinemabanditisme door bewust te kiezen voor een traag tempo, poëtisch in te zoomen op de innerlijke en emotionele rijkdom van de atypische personages, simplistisch te flirten met de sociale en humane karaktertrekken van het geboefte, discreet met zijn camera de gelaatsexpressies af te tasten en het pathos te reduceren tot een absoluut minimum. Neem daarbij een sterk overtuigende ensemblecast en  À la Petite Semaine is meteen een warme en antiheroïsche polar, inderdaad het filmgenre waarin de Fransen uitblinken.


Genre: thriller, film noir
Jaar: 2003
Regisseur: Sam Karmann
Cast: Gérard Lanvin, Jacques Gamblin, Clovis Cornillac, Julie Durand, Liliane Rovere, Josiane Stoléru, Philippe Nahon
Land: Frankrijk
Speelduur: 100 minuten

Related posts