Subscribe Now
Trending News

Blog Post

BACK TO GAYA
BACK TO GAYA (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

BACK TO GAYA 

PiXAR, dé specialist van de CGI (Computer Generated Imagery), is top of the bill in animatieland. Vier Europese productiemaatschappijen sloegen onder de verzamelnaam Ambient Entertainment de creatieve handen in mekaar en proberen nu met Back to Gaya in de voetsporen te treden van de Amerikaanse animatiegiganten.

Back to Gaya is een superpopulaire tv-serie waarin Zino, een niet zo snuggere sympathieke krachtpatser en zijn vriend Boo, een pientere maar verlegen uitvinder, het mooie weer maken. In hun magisch beeldbuisuniversum beleven ze wekelijks de dolste avonturen. Maar voor het heroïsche duo is Gaya de echte wereld. Ze krijgen trouwens voldoende laf weerwerk te verduren van de ‘Snurks’, een trio hinderlijke klieren. Gelukkig steekt de sexy en krijgshaftige prinses Alanta het onevenwichtige duo af en toe een handje toe. Wanneer een  loense professor aan de haal gaat met de mysterieuze dalamiet – de energiebron die de Gaya-wereld draaiende houdt – wordt de bonte bende in de bizarre mensenwereld gekatapulteerd. De zes personages komen ongevraagd in de meest maffe situaties terecht en worden verplicht om hun krachten te bundelen om Gaya van de ondergang te redden. Of de kleurrijke equipe slaagt in zijn gecompliceerde missie ontdek je best zelf.

BACK TO GAYA (c) The Movie Database (TMDB)
BACK TO GAYA (c) The Movie Database (TMDB)

Back to Gaya is een spectaculaire, spannende en actievolle ‘tekenfilm’. Vooral de verzorgde en gave 3D-animatie is verbluffend. Het eerste half uur is visueel overweldigend – de autorace is een loepzuiver staaltje van technische perfectie – en ingenieus onderhoudend. Aanvankelijk lijkt deze Europese CGI-prent zelfs een serieuze concurrent voor de PiXAR-studio’s. Niet verwonderlijk want de scenaristen McEnery en Shaw tekenden al voor onder meer A Bug’s Life. Het gehoopte niveau wordt echter niet gehaald omdat de makers niet uitpakken met een hilarische parodie maar blijven steken in fantasieloos kopiëren. Toch een verdienstelijk alternatief voor de alles verpletterende Hollywood animatieblockbusters en leuk entertainment voor de ganse familie, niet meer maar ook niet minder. In de Vlaamse versie trekken Els De Schepper, David Davidse en Margriet Hermans alle stemregisters open.                                                


Genre: animatie
Jaar: 2004
Regisseur: Lenard Fritz Krawinkel, Holger Tappe
Cast: Patrick Stewart, Emily Watson, Glenn Wrage, Alan Mariot
Land: Duitsland, Spanje
Speelduur: 91 minuten

Related posts