Subscribe Now
Trending News

Blog Post

Patty Diphusa – Pedro Almodóvar
PEDRO ALMODÓVAR (c) Door Ruben Ortega - Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=57027568
Boeken

Patty Diphusa – Pedro Almodóvar 

Als er iemand is die geen omschrijving meer nodig heeft, dan is het wel de in 1949 in de Spaanse verarmde streek van La Mancha geboren Pedro Almodóvar. Hij is een prominente Spaanse filmregisseur, scenarist en producent, wereldwijd bekend om zijn kleurrijke, provocerende en stilistisch unieke parels die vaak complexe karakters (doorgaans uit de LGBTQIA+-gemeenschap) en maatschappelijke thema’s behandelen, zoals seksualiteit, identiteit en familierelaties.

Enkele van zijn meest bekende films zijn Mujeres al Borde de un Ataque de Nervios (1988), Todo Sobre mi Madre (1999), Hable con Ella (2002), La mala Educación (2004), Volver (2006), La Piel que Habito (2011), Dolor y Gloria (2019) en Madres Paralelas (2021). Almodóvar heeft talloze internationale prijzen gewonnen, waaronder een Oscar, een BAFTA en enkele belangrijke prix in Cannes. Zijn werk wordt gekenmerkt door sterke vrouwelijke hoofdrollen, melodramatische elementen en je mag Pedro beslist een internationaal fenomeen noemen.

Wat wellicht weinigen weten, is dat hij af en toe ook wel eens een literair zijstapje maakt. Uiteraard heeft de Spaanse meester al verschillende essays en artikelen geschreven over film en cultuur. In 1981 bracht Almodóvar zijn eerste speelfilm Pepi, Luci, Bom ye otras Chicas del Montón uit, die hem al definieert als een van de meest originele stemmen in de Europese cinematografie. Hetzelfde jaar publiceerde hij als coauteur eveneens Fuoco nelle Viscere (Fire in the Bowels), een excentriek, buitensporig, delirant en verontrustend verhaal waarin de thema’s die in de daaropvolgende jaren de onderwerpen van zijn cinema zouden worden, al aanwezig zijn. Almodóvars auteurschap toont zijn diepgaande begrip van en passie voor het vertellen van verhalen, zowel op het witte doek en dus ook op papier.

Een markant boek van zijn hand is het in 2008 gepubliceerde Patty Diphusa. Het werk is provocerend en bestaat uit een reeks columns die oorspronkelijk in verschillende tijdschriften zijn gepubliceerd en later zijn gebundeld. Alles draait om het fictieve doch gedenkwaardige en iconische personage Patty Diphusa, een complex en multidimensionaal pornografisch model en exuberante nachtclubdiva, die haar wilde avonturen vol seks, drugs, nachtelijke escapades en een excessieve levensstijl bulkend van hedonische excessen, deelt met de lezer.

Patty Diphusa is een provocerende, onderhoudende, grappige soms ontroerende en vooral vlot geschreven roman vol diepere maatschappelijke commentaren, die met zijn levendige stijl de lezer uitdaagt om na te denken over de aard van moderne verlangens en de zoektocht naar betekenis in een veranderende wereld.

Patty Diphusa
PATTY DIPHUSA (c) Marc Bussens

Patty Diphusa is meer dan duidelijk het alter ego van Almodóvar, een vrouw die leeft aan een nachtelijk mach 5-tempo en dus het maximum uit haar leven wil halen. Door haar ogen krijgt de lezer een intrigerende kijk in de onderbuik van de Spaanse samenleving in de jaren ’80 en ’90. De verhalen zijn vol ironie, satire en bieden een rauwe, ongefilterde kijk op de realiteit.

Almodóvar’s schrijfstijl in Patty Diphusa is onconventioneel en speels. Hij maakt gebruik van een losse, episodische structuur waarin Patty’s ervaringen vaak anekdotisch worden gepresenteerd. De toon is vaak uitdagend en humoristisch, wat past bij het flamboyante karakter van het intrigerende hoofdpersonage.

De roman verkent diverse thema’s zoals hedonisme, identiteit, en vervreemding. Patty’s avonturen bieden een commentaar op de oppervlakkigheid en de vluchtigheid van het moderne leven. Door haar interacties met verschillende excentrieke personages, toont Almodóvar hoe mensen betekenis zoeken in een wereld die vaak absurd en chaotisch is.

Het boek is veel meer dan alleen een verzameling schandalige verhalen. Het is een soort van tijdscapsule van de Spaanse maatschappij na de Franco-dictatuur, een periode gekenmerkt door culturele heropleving en sociale veranderingen. Almodóvar schetst een rauw beeld van een generatie die vrijheid en zelfexpressie zoekt, maar ook worstelt met de nasleep van repressie en conservatisme.

Het is tevens een diepgaande verkenning van identiteit, verlangen en de menselijke conditie, verpakt in een flamboyante en picareske stijl. Patty Diphusa is op z’n zachtst gezegd een boeiende, meerlagige en prikkelende leeservaring.

Beslist een publicatie geschikt voor Almodóvar fans en andere makkelijk prikkelbare lezers die zich vatbaar opstellen voor de specifieke vorm van humor en excentrieke verbeeldingswereld van het Iberisch genie. Aanschaffen dus dat hebbeding.

Related posts