Subscribe Now
Trending News

Blog Post

20.000 DAYS ON EARTH
NICK CAVE in 20000 DAYS ON EARTH (c) The Movie Database (TMDB)
Documentaire

20.000 DAYS ON EARTH 

Heb je je ooit al afgevraagd hoe een dag van Nick Cave eruit ziet? Het antwoord daarop vind je in de documentaire van Iain Forsyth en Jane Pollard die op Sundance voor hun regie werden bekroond, want de kijker kan meegluren in de 20.000ste dag dat de prins der duisternis op deze aarde rondloopt. Ondertussen heeft Nick Cave al in diverse interviews toegegeven dat het om een fictieve documentaire gaat en dat alles in scène zet is gezet. Maar toch, nog nooit eerder kon je zo diep in de ziel van Nick Cave doordringen als in de mokerslag die 20,000 Days on Earth is.

Alles begint om klokslag zeven wanneer hij in zijn huis in Brighton naast zijn vrouw Susie wakker wordt. Blijkbaar is de 20.000ste dag een zeer drukke, want Cave wordt overal verwacht. We vinden hem op de sofa bij de psychiater waar diepgaande gesprekken worden gevoerd. Iedereen wil iemand anders zijn, zegt Nick Cave, want niemand is gelukkig als hij zijn eigen ik in de spiegel ziet. Hij brengt een bezoek bij Warren Ellis om enkele nummers te repeteren en heeft het over de waarde van rock, vooral over Nina Simone. En in het archief (want ook daar wordt hij geacht te komen) blikt Cave terug op het verleden. De tijd met The Boys Next Door, het harde leven als junk in Berlijn, het werken met mensen als Anita Lane of Mick Harvey. Al deze bezoeken legt de dandy af met zijn Jaguar, en iedere keer duikt er iemand anders op in de achterbank: acteur Ray Winstone, Blixa Bargeld en natuurlijk zijn heldin Kylie Minogue.

97 minuten lang ben je in het gezelschap van een genie. Ieder woord weegt zwaar door en ruikt enorm veel naar waarheid die ieder mens ervaart als hij over de zin van dit bestaan nadenkt. 20,000 Days on Earth is zijn hype waard: dit is de rockdocumentaire die je moet hebben gezien. Subliem.


Genre: documentaire
Jaar: 2014
Regisseur: Iain Forsyth, Jane Pollard
Cast: Nick Cave, Warren Ellis, Ray Winstone, Blixa Bargeld, Kylie Minogue
Land: UK
Speelduur: 95 minuten

Related posts