Subscribe Now
Trending News

Blog Post

BEVERLY HILLS COP: AXEL F
BEVERLY HILLS COP: AXEL F (c) The Movie Database (TMDB)
Streaming

BEVERLY HILLS COP: AXEL F 

Al veertig jaar houdt de goedlachse rechercheur Axel Foley de straten van Detroit veilig van criminelen, zij het op uiterst destructieve wijze waardoor hij zijn oversten steevast grijze haren bezorgd. Na een bijzonder vernielzuchtige achtervolging is er dan ook niemand die hem tegenhoudt wanneer hij besluit om zijn druilige thuishonk nog eens in te ruilen voor het zonnige Beverly Hills. Maar zijn trip naar Californië is niet voor het mooie weer of een verandering van omgeving. Zijn van hem vervreemde dochter is een advocate die zo net een pro deo-zaak op zich heeft genomen die haar in het vizier brengt van heel gevaarlijke individuen.

Eddie Murphy’s Axel Foley is terug. Fans hebben er 30 jaar op moeten wachten maar na 3 decennia is er sindskort een vierdde avontuur in de Beverly Hills Cop-serie: Beverly Hills Cop: Axel F. Ongetwijfeld een nostalgisch weerzien voor velen die in jaren ’80 en ’90 zijn opgegroeid met de filmreeks, maar neem het van ondergetekende aan dat er ook voor een franchise-nieuweling zoals ik heel wat amusement valt te halen uit deze actiekomedie.

Na zoveel tijd is het duidelijk dat de komiek stond te popelen om zijn politiebadge weer op z’n borst te pennen in een film die toont waarbij de C in het woord cop haast alle Hollywood-betekenissen krijgt: C voor corrupt, C voor compleet incompetent maar vooral ook de C voor Comedian-in-uniform. Terwijl de nadruk vooral ligt op felle actie met stoere achtervolgingen, snede shootouts en creatieve bendebedreigingen, weet Eddie Murphy toch ook weer probleemloos charmant en grappig te zijn als Axel F.

Charmant, eigenwijs maar ook pienter, zijn snelle tong wordt vaak enkel voor bijgestoken door zijn snelle oog. Dit is een man met 40 jaar werkervaring en dat benut de film dan ook volledig, ten minste als het aankomt als politieagent. Dat zijn vaderervaring minder extensief is, valt meteen op en hoewel dat zeker hier en daar toch geestige grappen weet voort te brengen, loodst het ook een erg tragisch element het verhaal in. Om de zaak op te lossen, moet hij samenwerken met zijn dochter die hem liever niet had gezien. En toch zal ze papalief nodig hebben. Foley is zeker een gewiekst karakter met goede reflexen en een meester van snel denken, hij heeft het nodig met de tegenstand die zijn dochter heeft uitgenodigd met haar laatste zaak. Die gangsters deinzen voor niks terug en halen even vlot als Axel alles uit de kast.
Dat kunnen we trouwens ook zeggen over de makers van de film.

BEVERLY HILLS COP: AXEL F (c) The Movie Database (TMDB)
BEVERLY HILLS COP: AXEL F (c) The Movie Database (TMDB)


Dit humoristische actievehikel is best strak geregisseerd, de actie spannend gefilmd en dat allemaal onder de ronkende tonen van een uitgebreide (en soms lachwekkende) soundtrack met hits als Kelis’ Milkshake en Hot in the City van Billy Idol, maar ook met klassiekers geplukt uit vorige films waarbij een zeker oorwurmsynthpopnummertje natuurlijk niet kon ontbreken. Net als een hele resem oude franchisegezichten. Elk vertolkt door hun originele acteur en zo natuurlijk in het verhaal verweven dat je als nieuwkomer je toch niet buitengesloten voelt, het is geen talent waarover elke filmmaker beschikt maar voor Axel F lukt dat dus vlotjes. Het voelt haast als een zonde aan dat deze komedie op Netflix is verschenen zonder een bioscooprelease, maar dit zal zeker wel weer wat ogen naar de streamingsdienst lokken.

Het enige dat deze kijker echter wel wat miste, is een echte verrassing in het misdaadplot. Telegraferen wie de schurken in het hart van het complot zijn, kan je het zelfs al niet meer noemen. De film benoemt haast meteen wie ze zullen zijn met heel wat onnodige expositie omtrent de luxe-items waarmee ze rondlopen. Dat zou kunnen helpen om het nu eerder cliché-achtig verhaal meer ondersteuning of variatie te geven. Het is een gemakkelijke actieprent, maar niet meteen één die nu aanzet om de schade in te halen en de hele reeks te gaan bingewatchen. Doch, afgaande op de erg positieve reacties die het kreeg van de fans is het wel zeker “nostalgie done right” en is het een leuk terugzien na zolang. Beverly Hills Cop: Axel F is nu te zien op Netflix!

Genre: actie, komedie, misdaad
Jaar: 2024
Regisseur: Mark Molley
Cast: Eddie Murphy, Taylour Paige, Joseph Gordon-Levitt, Kevin Bacon
Land: USA
Speelduur: 118 minuten

Related posts