Subscribe Now
Trending News

Blog Post

DE BEHANDELING
DE BEHANDELING (C) The Movie Database (TMDB)
België boven

DE BEHANDELING 

De Antwerpse Hans Herbots heeft in het verleden zijn sporen als regisseur al ferm verdient met televisieseries zoals WittekerkeFlikkenSedes & BelliUrbain of Zone Stad. Ook zijn succesvolle langspeelfilms: FallingVerlengd WeekendWindkracht 10: Koksijde Rescue en Bo steken in zijn verdienstelijk portfolio.

In 2010 wipte hij even terug naar televisie voor Het Goddelijke Monster naar de gelijknamige trilogie van Tom Lanoye en het fel gehypte The Spiral, een vijfdelige Europese coproductie die in negen landen simultaan werd uitgezonden, maar niet bepaald de hoge verwachtingen inloste. Het was dus hoog tijd dus om nog eens een hit te scoren. Et voilà: De Behandeling, een vinnige verfilming van de internationale bestseller The Treatment uit 2001 van Mo Hayder, een Brits auteur met een morbide fascinatie voor gruweldaden.

DE BEHANDELING (c) The Movie Database (TMDB)
DE BEHANDELING (c) The Movie Database (TMDB)

Met De Behandeling begeeft Herbots zich op een terrein dat in de Vlaamse film redelijk onontgonnen is: de psychologische thriller. Het resultaat is een beklemmende afdaling in de gitzwarte poel waar ‘vroeger en nu’ in elkaar overvloeien, waar gebeurtenissen uit het verleden het heden sturen en waar de spanning je wurgend in zijn greep houdt. Herbots volgt een intense periode in het leven van Nick Cafmeyer, een wel heel gedreven politie-inspecteur. Hij is opvliegend en fanatiek, maar dat komt omdat hij sinds zijn kinderjaren is getraumatiseerd door de onopgeloste verdwijning van zijn broertje Bjorn. Sindsdien hangt er een schaduw over zijn getormenteerde ‘ik’.

De enige persoon die op de hoogte is van dit drama is zijn chef Danni. Ze kijkt dan ook argwanend toe hoe hij zich ‘vastbijt’ in een nieuwe onrustwekkende zaak waarin een koppel en hun kindje worden mishandeld door een seksueel gestoorde indringer. Nick werpt zich op als een bezeten leider in de adembenemende klopjacht die wordt opgezet om de mysterieuze dader te vinden.

De Behandeling is een donkere – het duister en zompig Belgisch weertje wordt handig uitgespeeld als de symbolische schaduwkant van de ‘dingen des levens’ – en opwindende whodunnit-thriller die je een volle twee uur van de wereld weghaalt. Het fascinerende verhaal dat gedetailleerd aantoont hoe een mens onomkeerbaar wordt getekend door zijn verleden, steunt op een rauw scenario van Carl Joos (De Zaak Alzheimer en The Broken Circle Breakdown) dat bovendien behendig wordt verteld. De digitale fotografie, de vele intensieve close-ups en het voortdurend indringende spel van licht en schaduw (hoedje af voor Frank Van den Eede) werken accuraat en beklemmend. Het acteursensemble (vooral de heftige prestatie van Geert Van Rampelberg) en de energieke mise-en-scène zijn top. Niet voor gevoelige kijkers, wel voor nagelbijters deze Herbots’-‘behandeling’.


Genre: thriller, drama
Jaar: 2014
Regisseur: Hans Herbots
Cast: Geert Van Rampelberg, Ina Geerts, Johan Van Assche, Laura Verlinden
Land: België
Speelduur: 125 minuten

Related posts