Subscribe Now
Trending News

Blog Post

DOM HEMINGWAY
JUDE LAW in DOM HEMINGWAY (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

DOM HEMINGWAY 

De Britse crime-movie heeft een flinke reputatie, getuige hiervan het volgende notoir lijstje aan misdaadklassiekers: Brighton Rock, Get Carter, The Krays, McVicar, Sexy Beast, Layer Cake, Snatch en zo vele anderen.

Richard Shepard plaatste zichzelf bovenaan het most wanted-lijstje van crime-regisseurs dankzij intrigerende TV-series als Criminal Minds, Ringer, Golden Boy en de geflipte genreprenten: The Matador (met Pierce Brosnan als een guitige professionele killer) en The Hunting Party waarin Richard Gere een listige journalist op zijn retour vertolkt. Dom Hemingway is een natte droom voor heel wat crimefans en dat komt vooral door Jude Law die als viriele crimineel met een hoek af, de prestatie van zijn leven neerzet.

MADALINA GHENEA in DOM HEMINGWAY (c) The Movie Database (TMDB)
MADALINA GHENEA in DOM HEMINGWAY (c) The Movie Database (TMDB)

De naakte penitentiair Hemingway steekt met zijn gemeenste smoel in close-up én met een plat Cockney-accent (aangevuld met de obligate ‘fucks’), een loftirade af over zijn fantastisch geslachtsdeel terwijl hij door een medegevangene wordt gepijpt…geef toe, een openingsscène die kan tellen en je meteen middenin het gangstermilieu dropt! Hemingway blijkt een kluiskraker en heethoofd te zijn die na 12 jaar brommen omdat hij zijn toenmalige werkgever niet wou verraden, de nor mag verlaten. Als een ontoombare wervelwind raast hij achter zijn ex-baas aan om ‘zijn verdiende geld plus interest’ te cashen als compensatie voor zijn tijd die hij in de cel heeft doorgebracht. Deze queeste verloopt natuurlijk niet al te vlotjes en fungeert als een rookgordijn voor zijn echte bedoeling: een verzoening met Evelyn (Emilia Clarke uit Game Of Thrones), zijn dochter die hij destijds in de steek liet om zijn gangsterbaas te beschermen.

Dom Hemingway zal zeker niet uitgroeien tot een all-time classic, maar is wel een deugddoende mix van maffe situaties en foute actiescènes die flink worden overgoten met kinky humor. Shepard heeft met Jude Law in de titelrol, goud in handen. De anders zo gedistingeerde acteur trekt met veel deugd alle registers open als de vuilbekkende, whisky-zuipende, coke-blowende en femme fatale-neukende Londense macho met een hart van koekebrood. Hij wordt bovendien perfect geflankeerd door Dickie Black, een onderkoelde eenhandige Richard E. Grant die hier heel in goede doen is.

Dom Hemingsway is een verrassend behaaglijke en elegante blent van In Bruges, Bronson en Seven Psychopaths. Voor de aficionado’s van dit specifieke genre, een ferme aanrader al zou Ernest ‘Hemingway’ wellicht geen fles ‘Dom’ Pérignon hebben gesabreerd ter ere van Shepards crime-komedie.


Genre: misdaad
Jaar: 2013
Regisseur: Richard Shepard
Cast: Jude Law, Richard E. Grant, Demián Bichir, Emilia Clarke
Land: UK
Speelduur: 93 minuten

Related posts