Subscribe Now
Trending News

Blog Post

HER
JOAQUIN PHOENIX in HER (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

HER 

Boy meets Girl-stories intrigeren al sinds mensenheugenis en het is dan ook niet verwonderlijk dat die ondertussen zijn uitgegroeid tot een apart en populair filmgenre. Laat het natuurlijk maar aan het relatief maffe brein over van de independent-Amerikaanse producent, reclamemaker, video-director, ex van Sofia Coppola en vooral buitensporige filmregisseur Spike Jonze (Being John Malkovich, Three Kings, Where The Wild Things Are) om dit alledaagse thema een ‘fantastische’ en ook nog een verterende draai te geven: eenzame vrijgezel valt als een blok voor: een operating system.

Wablieft? We verduidelijken even: Theodore Twombly, is een eenzame, complexe en sensitieve man wiens jarenlange relatie is stukgelopen en die het moeilijk heeft om dit te verwerken. Hij leeft alleen in zijn ultramoderne – het verhaal speelt zich trouwens af in de toekomst – flat en verdient ‘zijn dagelijkse kost’ met het schrijven van persoonlijke en liefdevolle brieven in opdracht van anderen. Op een dag raakt hij geïntrigeerd door een geavanceerd computersysteem dat een geheel eigen identiteit vormt op basis van de voorkeuren van de gebruiker. Wanneer hij het systeem activeert, komt Samantha – een vrouwelijke warme stem zonder een human body – in zijn leven en ontpopt er zich langzaam een ‘menselijke’ relatie tussen buitenbeentje Theodore en de virtueel-auditieve Samantha.

JOAQUIN PHOENIX in HER (c) The Movie Database (TMDB)
JOAQUIN PHOENIX in HER (c) The Movie Database (TMDB)


Een geknipte aanleiding voor Jonze om confronterend door te bomen over de betekenis van emoties in het tijdperk waar Siri (het iPhone-besturingssysteem) ‘le pain quotidien’ smeert! Her is een ontroerende, sfeervolle, intieme en soms aangrijpende romantische komedie vol grappige wijsheden en visionaire doordenkertjes over hoe we ons ‘zouden kunnen’ gedragen en voelen in de nabije toekomst, die Jonze voorstelt als het bijna-heden.

Wijs natuurlijk, want precies dit trucje is de charmante troef van deze stijlvolle komedie. Alles heeft zo’n ‘dicht bij m’n bed annex herkenbaar-gevoel’ dat je als kijker snel op hetzelfde empathische niveau bent als het hoofdpersonage. Daarenboven is het idee om de verleidelijke stem van Scarlett Johansson (meteen goed voor de prijs van Beste Actrice op het Filmfestival van Rome) enkel ‘te gebruiken’, subliem want daarmee prikkelt Jonze je fantasie nog meer en port hij je aan om met een goed gevoel het EQ van de uit het leven gegrepen Theodore – alweer magnifiek vertolkt door crack Joaquin Phoenix – intens te aaien. Het is allemaal puur en dat leverde Jonze dan ook de Oscar op voor het Beste Originele Scenario. Kortom; een must-see top-romcom die je zal stimuleren om je persoonlijke Her op je pc te activeren!


Genre: romcom, drama
Jaar: 2013
Regisseur: Spike Jonze
Cast: Joaquin Phoenix, Amy Adams, Rooney Mara, Olivia Wilde, Scarlett Johansson
Land: USA
Speelduur: 126 minuten

Related posts