Subscribe Now
Trending News

Blog Post

HET VIJFDE SEIZOEN
HET VIJFDE SEIZOEN (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

HET VIJFDE SEIZOEN 

Het Vijfde Seizoen, de kritisch-realistische speelfilm van de Vlaming Peter Brosens en de Amerikaanse Jessica Woodworth, is het laatste deel van hun opmerkelijk drieluik. Nadat ze voor het wondermooie Khadak naar Mongolië trokken en vervolgens de Peruviaanse Andes opzochten voor hun poëtische Altiplano, draaiden ze nu voor het eerst op eigen bodem, meer bepaald in een Ardens dorpje in de Condroz.

In Het Vijfde Seizoen focussen ze zich op de problematische relatie tussen mens en natuur. Het resultaat in een onalledaagse ecothriller waarin het zondebokmechanisme op volle toeren draait. Een boerengemeenschap in de Walen kijkt hoopvol uit naar de lente. Tot ieders verbazing kiemt er geen zaadje, zoemen er nergens bijen en geven koeien geen melk meer. Er dreigt hongersnood. Er is duidelijk iets aan de hand met het ‘normale’ biologische evenwicht. Heeft Jakotte Brokken een desastreuze en alles vernietigende natuurramp verzwegen? Neemt de natuur wraak op de onverantwoorde exploitatiedrang van de mensheid? Niemand weet wat er aan de hand is, maar om alvast moreel overeind te blijven, moeten er zondebokken worden gevonden. In een micro-samenleving waar liefde, tolerantie en samenhorigheid plots tweederangse begrippen zijn geworden, is een ‘zwart schaap’ snel gevonden. Of daarmee het cyclische evenwicht wordt hersteld, is uiteraard een andere vraag.

HET VIJFDE SEIZOEN (c) The Movie Database (TMDB)
HET VIJFDE SEIZOEN (c) The Movie Database (TMDB)


Met deze aparte doch alles behalve utopische doemfabel, zet de succesvolle tandem  Brossens-Woodworth, tevens man en vrouw in het echte leven, zijn uniek signatuur onder een verfrissende trilogie met Het Vijfde Seizoen als markant sluitstuk. Het eigengereide en onvolprezen regisseurskoppel heeft met zijn beperkt oeuvre een buitengewone plaats veroverd in het wereldwijde filmlandschap en zorgt in Het Vijfde Seizoen met hun bijzonder oog voor poëtische beelden, fotografische schoonheid en rake humor, opnieuw voor sterk visionaire en dramatisch verhalende arthouse-cinema met een heel straffe Peter Van den Begin in de hoofdrol en een puntige boodschap. Maar zoals steeds bij Brosens-Woodworth val je voor hun aparte en persoonlijke stijl of haal je er de neus voor op. Oordeel best zelf bij welke groep filmschuivers je wil aansluiten, maar noteer wel dat deze prent onder prijzen werd bedolven op gerenommeerde filmfestivals als Venetië, Valladolid, Malaga en het Festival de Film Europeen Des Arcs. So what!


Genre: drama
Jaar: 2013
Regisseur: Peter Brosens, Jessica Woodworth
Cast: Aurélia Poirier, Django Schrevens, Sam Louwyck, Gill Vancompernolle, Peter Van den Begin, Bruno Georis
Land: Frankrijk, Nederland, België
Speelduur: 93minuten

Related posts