Subscribe Now
Trending News

Blog Post

BEVERLY HILLS COP
EDDIE MURPHY in BEVERLY HILLS COP (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

BEVERLY HILLS COP 

Sinds Martin Brest het Jennifer Lopez-vehikel Gigli op het publiek losliet, hebben we niks meer van hem gehoord. Toch heeft deze cineast met zowel Midnight Run als Beverly Hills Cop één van Hollywoods leukste politiefilms gedraaid. Louter toeval, zo bleek, niet alleen toonde Brest bij aanvang maar weinig interesse in het aanbod, ook was het de bedoeling van producer Jerry Bruckheimer om van Beverly Hills Cop een ruige flikkenfilm te maken.

Meer zelfs, men wilde de hoofdrol aan Sylvester Stallone geven, maar Sly vond het script niet geschikt voor zijn stoere imago. Uiteindelijk ging de rol naar lolbroek Eddie Murphy en werd het volledige scenario herschreven. Een succes, want mocht Ghostbusters in 1984 niet zijn gemaakt, dan was de Murphy-film de absolute kaskraker van dat jaar geworden.

De scenaristen Danilo Bach en Daniel Petrie Jr. werden zelfs genomineerd voor een Oscar. Decennia later wordt Beverly Hills Cop nog altijd terecht als een klassieker beschouwd en de komedie is zonder twijfel één van de beste die Eddie Murphy ooit maakte. Eddie Murphy was in het begin van de jaren 80 gewoonweg de beste komiek van het heelal, ofschoon de screening van Beverly Hills Cop een regelrechte ramp was. Toch besliste het publiek er anders over. Beverly Hills Cop betekende niet alleen het startsein voor de moderne actiekomedie (vroeger kon blijkbaar geen enkele flik lachen), ook werd hij een gigantische kaskraker.

Axel Foley (Eddie Murphy) is wel een briljante speurneus, maar ook een echte brokkenpiloot. Als de detective op pad wordt gestuurd, kun je er geld op verwedden dat er in de straten van Detroit altijd wel een paar auto’s schroot zullen worden. Zijn leven wordt grondig door elkaar geschud als zijn oude boezemvriend Mikey (James Russo) hem in zijn flat opwacht. Vroeger waren de twee makkers boefjes, maar Foley werd een gerespecteerde agent terwijl zijn gabber het misdaadmilieu nooit heeft kunnen verlaten. Lang duurt het gezellig onderonsje evenwel niet, want Mikey wordt enkele minuten later aan flarden geschoten. Axel wil zo snel mogelijk de moordenaar van zijn vriend achter de tralies, doch luiden de vlijmscherpe woorden van baas Todd dat als hij zich in het onderzoek mengt, hij een ander baantje mag zoeken. Omdat alle sporen van de dader naar Beverly Hills leiden, gaat de superflik een paar dagen op vakantie naar de mondaine filmstad. Axel trekt evenwel niet naar Beverly Hills om er het vrouwelijke schoon te bewonderen , hij wil de dader pakken. Ook al zijn de politiediensten van Beverly Hills niet tuk op pottenkijkers, krijgt hij toch de hulp van het olijke duo John Taggart (John Ashton) en de sullige Rosewood (Judge Reinhold).

Er zijn verschillende redenen waarom Beverly Hills Cop zo’n giller blijft. Natuurlijk speelt Murphy de sterren van de hemel, maar dat kan je eigenlijk van de hele cast zeggen. Judge Reinhold en John Ashton zijn minstens even grappig, evenals Ronny Cox (de man die het grote publiek vooral kent uit het John Boorman-meesterwerk Deliverance) en Bronson Pinchot als de nichterige Serge. Of je deze komedie nu één of twintig keer ziet, Beverly Hills Cop blijft even grappig. De regie van Martin Brest raast als een sneltrein voorbij, met dank aan de ontelbare dolkomische grapjes.

Genre: actie, komedie
Jaar: 1984
Regisseur: Martin Brest
Cast: Eddie Murphy, Judge Reinhold, John Ashton, Lisa Eilbacher, Ronny Cox, Steven Berkoff
Land: USA
Speelduur: 104 minuten

Related posts